Siilinjärvelle ensimmäinen passiivitasoinen palvelutalo

Siilinjärvelle valmistunut Kaaripolun palvelutalo on Suomen ensimmäinen ARA-tuotannossa toteutettu energiatehokkuudeltaan passiivitasoinen palvelutalo. Asukkaille se tarjoaa toimivan, viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön. Energiatehokkuus näkyy edullisina asumiskustannuksina.

Kehitysprojektin kantavana ideana oli tuottaa Siilinjärven kunnalle tilojen suhteen muunneltavissa oleva, palveluiden tehokkaaseen tuottamiseen sopiva ja pitkällä aikavälillä muuttuvia tarpeita vastaava vanhusten asumisyksikkö, joka on integroitavissa kunnan muuhun palvelutuotantoon.

"Energiatehokas rakentaminen on keskeinen keino vaikuttaa asumisen kustannuksiin, joten palvelutalon rakentamisessa panostettiin erityisesti siihen", toteaa Siilinjärven Kotipolku Oy:n toimitusjohtaja Raija Pajunen.

Kaaripolun palvelutalon passiivitasoinen tehokkuus saavutettiin tiiviillä rakenteilla. Rakennuksessa on erinomaiset lämmöneristävyysominaisuudet seinä-, katto- ja alapohjarakenteissa sekä tehokas lämmön talteenotto poistoilmasta. Energia saadaan maasta ja auringosta. Varalämmitysmuotona käytetään sähköä.

Sisäilmaolosuhteiden ja energiatehokkuuden suunnittelussa sekä käytännön toteutuksessa on tehty yhteistyötä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Rakenteiden toimivuuden ja huoneilman laadun seuraamisessa on yhteistyökumppanina ollut Itä-Suomen yliopisto.

Rakennuttajakonsulttina hankkeessa toimi Innoriihi Oy, rakennuttajina olivat Rakennusliike Mustonen Oy ja LVI-Tahko Oy.

Karttunut tieto hyödynnetään uusissa kohteissa

Siilinjärven kunta tuottaa itse Kaaripolun palvelut. Pajunen arvelee, että kunnan suunnitteilla oleva uusi Risuharjun palvelukeskus saa Kaaripolkuun liittyneestä hankkeesta tältäkin kannalta tuoretta kokemustietoa.

"Toteutettu palvelukotihanke toimii pilottina Siilinjärven kunnan kanssa käynnistyneessä yhteistyössä, jossa Siilinjärven Kotipolku on palveluasuntotuottajana. Risuharjun palvelukotikeskittymä tulee myös yhtiömme omistukseen", selvittää Pajunen.

"Kehitysprojekti antoi tietoa erilaisista ratkaisumalleista ja valmiuksia niiden soveltamiseen. Huoneistoryhmäkohtainen ilmanvaihto ja erityisesti nestekiertoinen lämmön- ja viileänjako ovat palvelutaloasumisessa aivan uutta", Pajunen sanoo.

Hoitohenkilökunta sekä ruokapalvelu- ja laitoshuoltohenkilöstö osallistui aktiivisesti Kaaripolun palvelutalon hankesuunnitteluun. Tämän mahdollistamiseksi kehitystyölle varattiin enemmän aikaa ja myös yliopistojen asiantuntijoita käytettiin apuna.

"Kilpailutuksessa käytettiin mallia, jossa toteutuksen tarjoajilla oli mahdollisuus tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja."

Siilinjärven Kotipolku Oy:n omistamassa Kaaripolun palvelutalossa on 27 asuntoa huonokuntoisille ja muistisairaille vanhuksille.

Siilinjärven Kotipolku on pääosin Siilinjärven kunnan omistama osakeyhtiö.

Lisätietoja

Raija Pajunen
toimitusjohtaja
Siilinjärven Kotipolku Oy
puh. 044 270 9210
raija.pajunen (at) sjkotipolku.fi

www.sjkotipolku.fi
www.siilinjarvenasumisoikeus.fi

Teksti: Teonsana Oy