Ruukki Metals: Suorasammutusteknologia toi läpimurron terästen valmistukseen

Ruukissa kehitetty suorasammutusteknologia mahdollistaa erikois- ja ultralujien terästen valmistamisen energiatehokkaasti.

"Suorasammutus tai suorakarkaisu on ainutlaatuinen läpimurto lujien terästen valmistuksessa. Tuotantomäärät ovat ylittäneet alkuperäiset arviot yli 100-kertaisesti. Olemme pystyneet laajentamaan toimintaamme uusille markkina-alueille, kuten Kiinaan, Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja Etelä-Afrikkaan", kertoo Ruukin tuotekehitysjohtaja Peter Sandvik.

Kehitystyö on vienyt aikaa ja siihen on investoitu vuosien varrella merkittävästi. Kehitettyä suorasammutus- tai suorakarkaisumenetelmää voidaan pitää yhtenä terästeollisuuden merkittävimmistä keksinnöistä. Perusajatus on, että kuumavalssattu teräs sammutetaan noin 900 asteesta huoneenlämpöön heti valssauksen jälkeen. Energiaa säästyy, koska kuumavalssauksen jälkeinen kuumennusvaihe jää pois. Nopealla jäähdytyksellä teräkseen saadaan erittäin kova ja luja mikrorakenne.

Entistä kevyempiä ja kestävämpiä tuotteita

Suorasammutettu terästuote on energiatehokas. Menetelmällä voidaan valmistaa ohuita, 2 tai 2,5 millimetrin paksuisia nauhavalssattuja tuotteita. Keveys mahdollistaa esimerkiksi entistä suuremmat kuormat ja kestävyys puolestaan pidemmän elinkaaren. Ruukin asiakkaat ovat saaneet jopa 20–30 prosentin painonsäästön raskaassa kalustossa, mikä on mahdollistanut 4–7 prosenttia lisää hyötykuormaa polttoainesäästöjen lisäksi.

Suorasammutettua terästä käytetään esimerkiksi nostokalustossa, kuorma-autoissa ja busseissa, junanvaunuissa ja panssarilevyissä.

Suorasammutustekniikalla valmistetut tuotteet muodostavat merkittävän osuuden Ruukin erikoisteräksistä, joiden osuus yrityksen teräsliiketoiminnasta on tällä hetkellä liki kolmannes.

Suomalainen Insinöörityöpalkinto annettiin tunnustukseksi työstä

Ruukissa kehitetty suorasammutusteknologia sai vuoden 2012 Suomalaisen Insinöörityöpalkinnon. Tunnustuksen jakaa vuosittain Tekniikan akateemisten liitto TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFIF.

”Palkinto on upea tunnustus niin keksijöille kuin koko työyhteisölle. Yhteistyö tuotekehityksen, tuotannon ja myynnin kesken on ollut tiivistä. Tuotannossa on osoitettu joustavuutta, kun uutta teknologiaa on testattu. Myynti puolestaan on ollut avainasemassa koeasiakkaiden löytämisessä. Tämä on ollut yhteistyötä parhaimmillaan", sanoo Sandvik.

”Tekesin rahoituksen avulla olemme pystyneet toteuttamaan tutkimusta yhteistyössä yliopistojen kanssa ja rahoitus on myötävaikuttanut merkittävästi menestystarinaamme”, Sandvik jatkaa.

Lisätietoja:

Tuotekehitysjohtaja Peter Sandvik
Ruukki Metals
puh. 020 592 9113

Teksti: Tiina Lifländer
Kuva: Ruukki Metals