Raita Sport Oy: Joustolaita parantaa pelaajien turvallisuutta

Raita Sport Oy:n tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntyi jääkiekon peliareenoille joustolaita, joka parantaa pelaajien turvallisuutta taklaustilanteissa. Uusi kentän laitarakenne on huomattavasti aiempaa joustavampi.

Raita Sport Oy selvitti erilaisten laitarakenteiden joustavuutta Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen toteuttamassa tutkimuksessa. Samalla saatiin uutta tietoa myös kaukalorakenteita koskevaan sääntöjen kehittämistyöhön. Tutkimus julkaistiin ”European Journal of Sport Sciences” -tiedejulkaisussa.

”Työmme tuloksia hyödynnetään sekä kansainvälisen jääkiekkoliiton että eri maiden jääkiekkoliittojen ja ammattilaissarjojen kaukaloita koskevien vaatimusten kehitystyössä”, kertoo Raita Sport Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Hyvärinen.

Merkittävä hyöty tehdystä kehitystyöstä oli tulevien Sotshin talviolympiakisojen jääkiekkokaukaloiden toimittamisesta käydyn kansainvälisen tarjouskilpailun voittaminen. Kaikki Sotshin olympiakisojen viralliset jääkiekkopelit käydään Raitan toimittamissa, suomalaisissa joustokaukaloissa.

”Toimitussopimusten saamisessa tärkeää osaa näyttelivät tehdyn tutkimustyön näytöt uuden laitamallin paremmuudesta sekä kokemuksemme yli 30 arvokisan kaukaloiden toimittamisesta”, kertoo Hyvärinen.
Sotshin kisoihin Raita toimitti yhteensä neljä kaukaloa. Pääareenalle Raita toimitti kotimaisten yhteistyökumppaniensa kanssa myös noin 12 000 hengen katsomot. 3000 istuinpaikkaa katsomosta on ns. teleskooppirakenteisia. Alimmat tuolirivit katsomosta voidaan ajaa sähkömoottoreilla kokoon, jolloin lattiatilaa vapautuu suuremman tilan vaativiin tapahtumiin.

Tutkimus- ja kehitystyöstä eväät pärjäämiseen kansainvälisessä kilpailussa

”Mielestämme tämä osoittaa, että panostamalla tuotekehitykseen ja tutkimukseen voidaan kovassa kansainvälisessä kilpailussa saavuttaa ja pitää asemat markkinoilla suomalaisellakin työllä. Tulevina vuosina tavoitteenamme on voittaa edelleen merkittäviä areenahankkeita sekä kotimaassa että ulkomailla. Pyrimme vahvistamaan sillä tavalla kasvuamme, kannattavuuttamme ja markkina-asemaamme Euroopan johtavana kaukalotoimittajana”, jatkaa Hyvärinen.

Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Raita Sport Oy on jättänyt kehitystyön tuloksena useita patenttihakemuksia, joilla pyritään turvaamaan innovaatioiden käyttöetu myös jatkossa. Raita toimittaa vientimarkkinoille noin 80 prosenttia Oulaisten tehtaassa suunnitelluista ja valmistetuista kaukaloista ja niihin liittyvistä varusteista.

”Tekes-yhteistyön ansiosta pystyimme kiinnittämään omia henkilöstöresurssejamme kuukausia kestäneeseen ja kärsivällisyyttä vaatineeseen tuotekehitystyöhön. Teimme ja testasimme useita prototyyppejä. Lopputuloksena oli paras yhdistelmä materiaaleja ja teknisiä ratkaisuja, jotka vaimentavat taklausten iskuja ja kestävät jääkiekkopelien rasitukset”, kertoo Hyvärinen.

”Omien testaustemme jälkeen Jyväskylän yliopisto vertasi uutta joustokaukalomme aiempiin laitarakenteisiin laboratoriossa taklaustilanteita simuloivissa mittauksissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tutkimus on maailmalla arvostettu ja kansainvälistä huipputasoa. Tekesin avulla pystyimme käyttämään tätä kotimaista huippuosaamista”, jatkaa Hyvärinen.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Tuomo Hyvärinen
Raita Sport Oy
Puh. (08) 479 5000
tuomo.hyvarinen(at)raitasport.com
www.raitasport.com

Teksti: Tiina Lifländer
Kuva: Raita Sport Oy