Protogeo Oy: Näin Moves ladattiin 3,4 miljoonaa kertaa

Protogeon Moves-kännykkäsovellus on ladattu 3,4 miljoonaa kertaa. Se tarkoittaa kuitenkin vain hyvää etumatkaa vasta muodostumassa olevassa markkinassa.

Jo yli 3,4 miljoonaa käyttäjää on ladannut kännykkäänsä käyttäjänsä liikunnallista aktiivisuutta mittaavan Moves-sovelluksen.

Sovelluksen tehneen Protogeo Oy:n toimitusjohtaja Sampo Karjalaisen mukaan tärkeässä roolissa latausmäärän kasvussa ovat aktiiviset beta-vaiheen käyttäjät, jotka ovat levittäneet sanaa tuotteesta.

Tärkeää on ollut myös mediahuomio oikeailta medioilta. Movesista ovat kirjoittaneet useat kansainväliset kuntoilu-, teknologia- ja startup-mediat. Joukossa on muun muassa Tech Crunch, The Guardian ja The Next Web.

Helppokäyttöisyys tärkeää

Movesin kilpailuetu liittyy sen helppokäyttöisyyteen. Se tunnistaa ja mittaa liikkeen perusteella mitä urheilua käyttäjä parhaillaan suorittaa. Päivän päätteeksi se koostaa raportin, josta selviää päivän liikunnat ja liikkuminen kartalta.

Karjalaisen mukaan yrityksen tuote kiinnosti etenkin alussa medioita juuri poikkeavuutensa takia. Kun Movesin iPhone-sovellus julkaistiin, se oli ensimmäinen aktiivisuutta mittaava sovellus, joka ei tarvitse lisälaitteita.

"Meitä auttoi se tarina, että seurantaan ei tarvita erillistä laitetta vaan että kännykkä tekee sen", Karjalainen sanoo.

Myöhemmin Protogeo on pyrkinyt vahvistamaan suhdettaan heistä kiinnostuneisiin toimittajiin.

"Olemme olleet myös yhteydessä heihin ja kertoneet edistyksestämme ja siten rakentaneet suhdetta heihin."

Uusien toimittajien kontaktoinneissa oli mukana myös brittiläinen viestintätoimisto.

Moves maailmanvalloituksessa on auttanut se, että Protogeo on päässyt mukaan Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitukseen.

Tämän lisäksi Tekesin tutkimus- ja tuotekehitysprojektit mahdollistivat yrityksen käynnistämisen, kun perustajille ei ollut vielä tietoa siitä, pystyykö kännykkää todella käyttämään aktiivisuuden mittaamiseen läpi päivän.

"Aluksi tuotteeseen liittyi paljon teknisiä kysymyksiä. Emme olleet varmoja, saammeko sovelluksen toimimaan siten, että se ei tyhjennä puhelimenakkua nopeasti. Tässä vaiheessa Tekes auttoi paljon."

Android-versio syyskuussa

Nyt uusia käyttäjiä haetaan myös Android-versiolla. Suuret latausmäärät eivät vielä kuitenkaan kasvata Protogeon liikevaihtoa, sillä yrityksen applikaatio on ilmainen. Markkina on vaiheessa, jossa kilpaillaan voimakkaasti käyttäjien suosiosta.

Karjalainen jakaa markkinan urheilusuorituksia seuraaviin sovelluksiin ja koko päivän aktiivisuutta mittaaviin sovelluksiin. Ensiksi mainitussa kategoriassa kilpailu on kovempaa, sillä markkinoilla on jo paljon tuotteita.

Aktiivisuutta mittaavia sovelluksia markkinoilla on tällä hetkellä 4-5. Movesin etuna on, että se oli ensimmäinen omassa markkinassaan.

Ansaintamallin rakentamiseen Protogeolla on useita suunnitelmia. Ensisijainen on maksullisten lisäominaisuuksien rakentaminen palveluun. Tätä tietä edustaa jo tuotteen marraskuussa julkaistu uusi versio iPhonelle, joka on maksullinen.

Maksullisen sovelluksen lisäksi tuloja aiotaan saada käyttäjien tietojen avulla. Lisäksi b-to-b-markkinassa voisi olla mahdollisuuksia.

"Esimerkiksi kaupunkisuunnittelua voisi kiinnostaa saada anonymisoitu aineisto siitä, miten ihmiset käyttävät kaupunkia", Karjalainen sanoo.

Protogeo hakee parhaillaan uutta pääomasijoituskierrosta. Tämän vuoden alussa yritys kertoi saaneensa 1,2 miljoonan euron sijoitukset. Tuolloin sijoittajien joukossa olivat muun muassa Vigo-kiihdyttämö Lifeline Ventures ja enkelisijoittajia.

"Nyt valmistelemme uutta rahoituskierrosta", Karjalainen kertoo.

Lisätietoja

Protogeo Oy
Toimitusjohtaja Sampo Karjalainen
puh. 050 382 7321
sampo (at) protogeo.com


Josi Tikkanen