Piiroinen Oy: Kahvipannujen pinnoittajasta kasvoi design-kalustaja

Salossa toimiva Piiroinen Oy on esimerkki perheyhtiöstä, joka on suunnannut rohkeasti vientimarkkinoille huippulaadulla, kovalla työllä ja kilpailijoista erottuvalla designilla. Julkiskalustajan kansainvälistymisessä ja tuotekehityksessä Tekes on ollut yksi avainkumppani.

Kun Arvo Piiroinen perusti vuonna 1949 Saloon pienen tinaamon ja niklaamon, hän tuskin osasi kuvitellakaan, että yhtiön tuotteet olisivat jonain päivänä esillä kansainvälisillä kalustemessuilla tai alan johtavassa myyntiketjussa USA:ssa. Utopialta olisi varmasti kuulostanut sekin, jos joku olisi ennustanut samaisen yhtiön kalustavan jonain päivänä massiivisia auditorio- ja luentosaleja sekä urheilu- ja jäähalleja, muun muassa tulevien Sotshin olympialaisten jääkiekon pääareenan.

Yhtiön kasvupolku tuntuu ensi kuulemalta lähes kvanttiloikalta, mutta on lopulta kovan ja määrätietoisen kehitystyön tulosta.

”1970-luvun puolivälissä päätettiin panostaa pinnoitustöiden lisäksi metalliteollisuuden alihankintaan ja komponenttivalmistukseen. Se toi uutta kasvua”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Risto Piiroinen.

Kalusteilla vientimarkkinoille

Tultaessa 1990-luvulle katse oli suunnattava ulkomaille. Samalla alettiin pohtia kalusteiden valmistusta.

Lähtölaukauksena oli Pasi Pänkäläisen lopputyönään suunnittelema Arena-sarja. Todellinen läpimurto osui vuosituhannen vaihteeseen, jolloin aloitettiin Antti Kotilaisen suunnitteleman ultrakevyen CHIP-tuolin kehitystyö ja lanseeraus kansainvälisille markkinoille.

Tämä oli myös projekti, jossa Tekesin asiantuntijaosaaminen ja verkostot olivat vahvasti mukana.

”Yhteistyö oli niin toimivaa ja tulokset hyviä, että Tekes ja sen mahdollisesti tarjoamat osaamispanokset käydään meillä läpi jokaisen uuden tuotekehityshankkeen kohdalla. Jotkut saattavat mieltää Tekesin kanssa asioimisen vaikeaksi ja työlääksi, mutta me olemme toista mieltä”, Piiroinen painottaa.

Toimiva design avaa uusia ovia

Mallisto on kasvanut sen jälkeen muun muassa FLAKES-tuolilla. Valoa läpäisevä tuoli kehitettiin Århusin uuteen taidemuseoon vuonna 2004. Auditoriotuoleja yhtiö on toimittanut esimerkiksi Nokialle Saloon, Århusin musiikkitaloon, Oslon yliopiston Domus Media-juhlasaliin sekä Japaniin.

Noin 130 henkilöä työllistävän yrityksen viimeisimpiä kehityshankkeita ovat uusi ympäristöystävällisempi kromausprosessi sekä biohajoavia materiaaleja hyödyntävät kalusteet.

Venäjän KHL-liigahallien ohella tuoreimpia referenssejä ovat Sotshin olympialaisten ykkösjäähalli sekä suurelle japanilaiselle kalustevalmistajalle sopimusvalmistuksena tehtävä asiakastuoli. Tuoli tehdään kokonaan Salossa ja lähetetään pakattuna japanilaisyrityksen jälleenmyyntikanaviin.

Piiroisen mukaan kalusteliiketoiminta ei olisi koskaan noussut siivilleen ilman muotoiluun tehtyjä panostuksia. Se on ollut ehdoton edellytys myös vientiavauksille.

Tekes on puolestaan tarjonnut tervetullutta asiantuntemusta monessa kasvun saumakohdassa.

”Muotoilu on ergonomiaa, hyvää käytettävyyttä, pelkistettyä muotokieltä ja kunnianhimoa omassa tekemisessä. Kaiken perusta ovat kuitenkin riittävät panostukset tuotekehitykseen”, Piiroinen lisää.

Lisätietoja

Risto Piiroinen
Piiroinen Oy
risto.piiroinen (at) piiroinen.com

www.piiroinen.com