MultiTouch Oy: Monen käyttäjän kosketusnäyttöjä

MultiTouch valmistaa ja markkinoi suuria interaktiivisia LCD-kosketusnäyttöjä, joilla voi olla samanaikaisesti useampia käyttäjiä.

Vuonna 2007 perustetun yrityksen tuote sai alkunsa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisessä Tietotekniikan tutkimuslaitoksessa (HIIT) kehitetystä videoprojektoriseinästä. YouTubessa esillä ollut prototyyppi osui ajan hermolle ja herätti kiinnostusta eri puolilla maailmaa.

MultiTouchin monikosketusnäyttö tunnistaa yksittäisten kosketuspisteiden asemesta koko kämmenen, mikä parantaa käytettävyyttä. Näytöt toimivat yhtä lailla pöytä- kuin seinätasoilla. Niillä voi toteuttaa kuvia, videoita ja pelejä. Käyttöliittymä koostuu monesti useasta eri näytöstä, jotka voidaan yhdistää suuriksi videoseiniksi. Näin pienennetään laitekohtaisia kustannuksia per käyttäjä ja säästetään tilaa.

MultiTouch toimittaa näytöt ja yhteistyökumppanit toteuttavat esitykset avoimen sovelluskehitysalustan pohjalta. Valtaosan näytöistä kokoaa nummelalainen Dicro Oy ja suurin osa menee yritysten prosessinohjaukseen ja markkinointiin. MultiTouchin näyttöjä on käytössä mm. NASAn avaruuskeskuksessa Houstonissa, museoissa, näyttelyissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

Yrityksen toiminta suuntautuu 95-prosenttisesti ulkomaille. Myyntiä on oman verkoston ja jälleenmyyjien kautta yli 40 maassa. Päätoimipaikka on Helsingin Hernesaaressa. Yrityksellä on lisäksi toimistot Kalifornian Santa Clarassa ja New Yorkissa. MultiTouch on kasvuyritys, joka tekee hyvää tulosta.

Tekes rohkaissut ongelmanratkaisuun ja kansainväliseksi

Tekes oli Finnveran ja Keksintösäätiön ohella mukana rahoittamassa MultiTouchin kehitystoiminnan alkuvaihetta. Tekesin rahoitus auttoi myös tuomaan markkinoille monikosketusnäytön ensimmäisen kaupallisen version alkuvuodesta 2009 ja seuraavan vuoden syksyllä toisen sukupolven näytön, jonka syvyys on puolet entisestä. Yritys on ollut tiiviisti mukana myös Tekesin sulautetun tietotekniikan Ubicom-ohjelmassa.

"Tekesin rooli MultiTouchin tuotekehityksessä ja riskinhallinnassa on ollut merkittävä. Tekesin rahoitus on mahdollistanut riskitason noston Olemme ratkaisseet ongelmia, joihin ei muuten olisi tartuttu", toimitusjohtaja Petri Martikainen sanoo. MultiTouch on myös jättänyt kymmenkunta patenttihakemusta.

Kansainvälistymisstrategiaansa yritys on hionut Tekesin Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoituksella (NIY).

Maailmalle ja kotiin

Tulevaisuuden painopisteitä ovat jälleenmyyjäverkoston kehittäminen ja omien tytäryhtiöiden perustaminen. Kansainvälistymiseen on saatu asiantuntemusta Finprolta. Seuraavaa ulkomaista myyntikonttoria ollaan avaamassa Singaporeen. Kansainvälistä kasvua tukee osaltaan Suomen Teollisuussijoituksen ja Veritas Eläkevakuutuksen pääomasijoitus, joka vahvistaa myynti- ja markkinointiresursseja.

Martikainen arvioi, että MultiTouchilla on valmiutta tulla lähivuosina kuluttajamarkkinoille. Tulevaisuuden ajatuksena on eräänlainen kodin inforuutu.

"Uusia malleja on helppo valmistaa suuria määriä, mikä tietää kustannustehokkuutta ja alempia hintoja. Tämän myötä aukeaa uusia markkinasegmenttejä", Martikainen sanoo.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Petri Martikainen
MultiTouch Oy
p. 050 5500 666
petri(at)multitouch.fi

www.multitouch.fi

Netprofile

Kaj Nordgren