HK Ruokatalo Oy kohentaa kansanterveyttä tuotekehityksellä

HK Ruokatalo sai vuoden 2012 kansanterveyspalkinnon työstään sydänterveyden hyväksi. Mittavien tuotekehitysprojektien ansiosta suomalaisten syömän suolan ja kovan rasvan määrä on vähentynyt merkittävästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myönsi HK Ruokatalolle vuoden 2012 kansanterveyspalkinnon. Perusteluissa todettiin, että laajasti käytettyjen tuotteiden ravitsemuskoostumuksen muuttaminen on kansanterveydellisesti paljon merkittävämpää kuin pienen joukon käyttämien kalliimpien funktionaalisten elintarvikkeiden kehittäminen.

"Koska olemme iso toimija ruoka-alalla, tuotteidemme pienilläkin ravitsemuksellisilla muutoksilla on suuri merkitys. Tavoitteenamme ei ole tehdä terveystuotteita, vaan olemme tehneet muutoksia tuotteidemme omista lähtökohdista. HK Ruokatalon tuotteista on luonnollisinta vähentää suolaa ja kovaa rasvaa", ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoo.

Maku ohjaa tuotekehitystä

HK Ruokatalo Oy laati vuonna 2007 ravitsemusstrategian, jonka lähtökohtana olivat kansanterveydelliset ongelmat. Ravitsemusstrategia perustuu ravitsemussuosituksiin, joiden kehittymistä seurataan aktiivisesti. Strategian mukaisesti kaikissa tuoteryhmissä on tarjolla terveellisiä vaihtoehtoja. Tuotekehityksen tärkein ohjenuora on aina ruuan hyvä maku.

"Suolan määrää on vähennetty HK Ruokatalon tuotteista jo pitkään, mutta määrätietoisesti asiaan on paneuduttu vuodesta 2007 lähtien. Vuonna 2011 suomalaiset söivätkin 60 000 kiloa vähemmän suolaa neljän vuoden takaiseen verrattuna. Kuluttajat ovat tottuneet hyvin vähäsuolaisempiin tuotteisiin, sillä negatiivista kuluttajapalautetta ei ole juurikaan tullut", Käkönen toteaa.

Rypsiporsas® vähensi kovaa rasvaa lihasta

Konkreettinen ja merkittävä HK Ruokatalon tuotekehitystyön tulos on Rypsiporsas®-tuotesarja, jossa porsaanlihan rasvakoostumusta on muutettu käyttämällä rypsiöljyä porsaiden ruokinnassa.

"Liha ja lihavalmisteet ovat iso kovan rasvan lähde. Koska yli puolet suomalaisten syömästä lihasta on porsaanlihaa, päätimme selvittää, voisiko sen koostumusta muuttaa", Soile Käkönen kertaa.

HK Ruokatalo ryhtyi tekemään ruokintakokeita, joissa selvitettiin, onko porsas sitä mitä se syö. Ravitsemussuositusten mukaan ruokavalion kokonaisrasvan määrästä kovaa, tyydyttynyttä rasvaa pitäisi olla alle kolmasosa. Porsaassa kovaa rasvaa on aiemmin ollut noin 40 prosenttia, joten alle kolmasosan tavoite oli aika lähellä.

"Kehitimme rehuyhtiöiden kanssa rypsiöljyyn perustuvia rehuja, joiden avulla saimme Rypsiporsas®-lihan kovan rasvan määrän alle kolmasosaan. Seuraamme tarkoilla analyyseilla tuotteidemme rasvakoostumusta jatkuvasti", Käkönen sanoo.

Rypsiporsas®-konsepti kehitettiin Tekesin rahoittaman projektin turvin. Projektissa paneuduttiin koko tuotantoprosessiin porsaiden ruokinnasta kansainväliseen kaupallistamiseen. Osa projektista keskittyi rasvahappo- ja rehuanalyysimenetelmien kehittämiseen koko raaka-aineketjussa. HK Ruokatalo on mukana myös monissa muissa esimerkiksi vastuullisuuteen liittyvissä Tekesin projekteissa.

Lisätietoja

Ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen
HK Ruokatalo Oy
puh. 040 553 5984
soile.kakonen (at) hkruokatalo.fi

Teksti: SST Viestintä
Kuva: HK Ruokatalo Oy