Eye Solutions: Tilannekuvaa kännykkäkameralla

Eye Solutionsin liikeidea ei syntynyt palaveripöydässä tai rahoittajaseminaarissa, vaan sisällissodasta toipuvassa Bosnia-Hertsegovinassa 1990-luvun lopulla. Yrityksen perustaja Mattipekka Kronqvist oli siellä rauhanturvaajana ja huomasi, että komento- ja viestintäjärjestelmissä olisi rutkasti parantamisen varaa.

”Jo tuolloin 1990-luvulla kuviteltiin että nyt ollaan teknologisesti edistyneitä ja tietoyhteiskunta on todellisuutta, mutta oikeastaan toiminta oli melko alkeellista. Joukot raportoivat kentältä puheyhteydellä, jonka perusteella liikuteltiin nappuloita johtokeskuksen seinällä, ja viestintä oli hankalaa myös suorittavan portaan eri yksiköiden kesken. Toinen ongelma oli raportointi: tilannekuva ja liikkeet eivät tallentuneet mihinkään, joten kun operaatiosta myöhemmin raportoitiin, oltiin muistikuvien varassa”, Kronqvist muistelee.

Kronqvist ajatteli, että osaratkaisu ongelmaan voisi olla, jos joukot kykenisivät lähettämään reaaliaikaista kuvaa, jolloin myös johtokeskuksessa nähtäisiin tapahtumat.

Inspiraatiota älypuhelinten räjähdysmäisestä kasvusta

Bosniassa havaitut seikat jäivät muhimaan Kronqvistin mieleen. 2000-luvun alussa hän seurasi älypuhelimien räjähdysmäistä kasvua ja idea alkoi hahmottua – voisiko tavallisia mobiililaitteita hyödyntää myös sotilas- ja turvallisuusalan viestinnässä?

”Perinteisesti turvallisuus- ja sotilaskäytössä on suosittu tätä tarkoitusta varten suunniteltuja erikoislaitteita, jotka ovat kalliita mutta vastaavasti myös pitkäikäisiä. Asian kääntöpuolena on kuitenkin se, että tällaiset laitteet eivät välttämättä taivu kovin joustavasti muuttuviin käyttötarpeisiin ja ne saattavat vanhentua käsiin. Eye Solutionsin ideana oli kokeilla, voisiko tavalliset, siviilikäyttöönkin tarkoitetut mobiililaitteet auttaa asiaa.”

Kronqvist myi talonsa, rahoitti sillä yrityksen perustamisen ja ryhtyi töihin. Eye Solutionsin ratkaisun perusideana on liikkuvan kuvan siirtäminen reaaliaikaisesti ja turvallisesti – myös hitaammissa verkoissa. Tätä varten yritys on kehittänyt tekniikan, jolla kuvaa voidaan siirtää tahdistettuina datapaketteina.

”Asiakkaan näkökulmasta olemme siis palveluoperaattori. Asiakas valitsee mitä laitealustaa ja verkkoa hän haluaa käyttää, jonka jälkeen me asennamme palvelumme siihen väliin.”

Vaikka Eye Solutionsin palvelun perustana on nimenomaan liikkuva kuva, tekniikka on rakennettu modulaariseksi ja siihen voidaan liittää kuvan ohella mitä tahansa muuta puhelimen ympäristöstään keräämää tietoa. Nykyaikaiset älypuhelimet ovat täynnä sensoreita: satelliittipaikannus, kompassi, gyroskooppi ja niin edelleen.

”A veteran-owned company”

Tuotteiden ja palveluiden myymiseen puolustus- ja turvallisuusalan toimijoille liittyy omat erikoisuutensa. Myyntisyklit ovat pitkiä ja jo mahdollisen asiakkaan puheille pääsy vaatii paljon työtä.

”Eye Solutionsin kaltaiselle pienelle yhtiölle ainoa tapa toimia on verkostoituminen. Lähestymme asiakkaitamme kumppanien ja jälleenmyyjien kautta”, Kronqvist kertoo.

Ensimmäiset asiakaskontaktinsa Eye Solutions on saanut Yhdysvalloista, mutta potentiaalisia asiakkaita on kaikkialla maailmassa. Suomalaisuudesta on Kronqvistin mukaan vientiponnisteluissa pääasiassa hyötyä. Suomella on maine puolueettomana korkean teknologian maana.

Myös yrityksen perustajan sotilaskokemusta arvostetaan etenkin Yhdysvalloissa. Kronqvistin mukaan Eye Solutionsista on siellä käytetty ilmaisua ”a veteran-owned company”.

Lisätietoja

Mattipekka Kronqvist
mattipekka.kronqvist (at) eyesolutions.fi
www.eyesolutions.fi

Teksti: Netprofile
Kuva: Eye Solutions Oy