Eforit Oy: Nanotimantti-kultapinnoite tuplaa kulutuskeston

Jalometallipinnoituksiin erikoistunut Eforit Oy on kehittänyt nanotimantteihin perustuvan tribologisen kultapinnoitteen asiakastoiveiden mukaisesti. Testit osoittavat kulutuskestävyyden kaksinkertaistuneen.

"Kultapinnoitteita arvostetaan niiden erinomaisen korroosion keston ja sähköjohtavuuden sekä kiillon takia. Ongelmana on ollut niiden kulutuskesto. Esimerkiksi elektroniikkateollisuus käyttää kullattuja liittimiä, joiden toimintavarmuutta kehittämämme kultapinnoite voisi parantaa huomattavasti. Tavoitteena on myös saada tutka-antennien liukurenkaiden kultapinnoitteet kulutuskestävämmiksi, jolloin niiden sähköiset ominaisuudet säilyisivät pidempään", kertoo kehitysinsinööri Lauri Virta Eforit Oy:stä.

Ratkaisevia hyötyjä loppukäyttäjille

Alustavien testien mukaan kulutuskestoa on pystytty parantamaan kaksinkertaiseksi, vaikka prosessia ei ole vielä saatu täysin optimoiduksi.

"Kaupallistamiseen liittyen teemme vielä testejä yhteistyössä yliopistojen ja muiden ulkopuolisten tutkimuslaitosten kanssa. Haluamme varmistaa, että kehittämämme kultapinnoitteen ominaisuudet mm. korroosionkeston suhteen täyttävät tiukat laatukriteerimme – ja jopa ylittävät ne."

Vaikka uusi nanotimantteja hyödyntävä kultapinnoite on hinnaltaan kalliimpi kuin tavallinen kultapinnoite, ovat loppukäyttäjien hyödyt kiistattomat.

"Tuotteiden elinkaari ja huoltoväli pitenevät, mikä merkitsee pienempiä ylläpitokustannuksia ja parempaa toimintavarmuutta. Jopa puolet ohuemmilla kultakerrospaksuuksilla voidaan saavuttaa riittävät kulutuksen- ja korroosionkesto-ominaisuudet. Kaikkia tribologisen kultapinnoitteen käyttökohteita emme välttämättä vielä edes tiedä, mutta uskomme, että se tuo yhteistyökumppaneillemme huomattavaa kilpailuetua."

"Tekesin rahoituksella oli meidän kaltaiselle pienelle yritykselle myös henkisesti merkittävä rooli. Sen ansiosta uskalsimme sitoutua projektiin ja jaksoimme viedä hankkeen läpi normaalien työkiireiden rinnalla. Toiminnalliset materiaalit -ohjelma helpotti yritystämme etsimään yhteistyömahdollisuuksia ja verkostoitumaan."

Lisätietoja

Kehitysinsinööri Lauri Virta
Eforit Oy
Puh. 040 507 0472
lauri.virta (at) eforit.fi

www.eforit.fi

Teksti: Teonsana Oy
Kuva: Eforit Oy