Codenomicon: Automatisoitua tietoturvatestausta2013

Codenomicon kehittää teknologiaa järjestelmien tietoturvan automaattiseen testaamiseen.

Teknologian avulla asiakas voi altistaa järjestelmänsä erilaisille simuloiduille hyökkäyksille, löytää näin piileviä ja aiemmin tuntemattomia haavoittuvuuksia ja arvioida niiden vakavuutta – mielellään jo suunnitteluvaiheessa. Ihmisvoimin toteutettuna vastaavat hyökkäykset olisivat hitaita ja kalliita eivätkä silti kykenisi paljastamaan haavoittuvuuksia yhtä kattavasti kuin Codenomiconin ratkaisu.

"Myymme siis asiakkaillemme automatisoituja hakkereita, testausautomaatiotuotteita, joilla kuka tahansa kykenee löytämään tietoturvakriittisiä virheitä ohjelmistoista", Codenomiconin teknologiajohtaja Ari Takanen kiteyttää.

Potentiaalisia asiakkaita ovat esimerkiksi laitevalmistajat ja verkkopalvelut, joille järjestelmän tietoturva on kriittisen tärkeätä. Uusimpana asiakasryhmänä kasvussa on puolustusteollisuus.

Juuret tiedemaailmassa

Vuonna 2001 perustetun Codenomiconin juuret ovat tieteessä ja tutkimuksessa. Yrityksen perustajat työskentelivät VTT:n ja Oulun yliopiston tietoturva-alan tutkimushankkeessa. Idea Codemiconin perustana olevasta teknologiasta kypsyi ja kirkastui tutkimushankkeen edetessä. Kun hanke päättyi, idea vaikutti niin lupaavalta, että ydinjoukko päätti perustaa yrityksen. Reilussa kymmenessä vuodessa yritys on kasvanut kolmehenkisestä perustajaryhmästä noin sata henkeä työllistäväksi, kansainväliseksi yritykseksi. Puolet työntekijöistä on ulkomailla, mutta tuotekehitys pysyy tiukasti kotimaan kamaralla.

Tiedemaailmassa kannuksensa hankkineella ydinryhmällä ei ollut aiempaa kokemusta yrityksen perustamisesta, mutta hyppy bisnesmaailmaan ei silti pelottanut.

"Ei siinä yrityksen pyörittämisessä mitään sellaista salatiedettä ole, etteikö se insinööriporukalta onnistuisi. Suurimmat haasteet liittyivät myynnin organisoimiseen ja myyjien löytämiseen", Ari Takanen sanoo.

Edelläkävijöitä nuorella markkinalla

Codenomiconin teknologiaratkaisu oli siinä määrin uniikki, että ensimmäiset vuodet yritys sai toimia pitkälti ilman suoraa kilpailua. Kilpailijoita on ilmaantunut vasta viiden viime vuoden aikana.

"Toimimme edelleen hyvin nuorella ja nopeasti kasvavalla markkinalla. Keskeisen teknologian laatu ja kilpailukykyisyys on toki pitkällä aikavälillä kaiken menestyksen perusta, joten paikalleen ei voi jäädä lepäilemään", Takanen sanoo.

Codenomiconin liiketoimintamalli on ohjelmistotuotteiden myynti. Palvelut – esimerkiksi tietoturva-auditointi – toimivat myynnin työkaluina, mutta varsinaiseksi palveluyritykseksi Codenomicon ei aio muuttua.

Nopeasti asiakkaan silmien alle

Suomalaisten teknologiayritysten helmasynneiksi Ari Takanen mainitsee liiallisen viehtymyksen itse teknologiaan sekä liiallisen aikailun.

"Ei pidä liiaksi viehtyä omasta teknologiastaan itseisarvona vaan miettiä sitä asiakkaan ja loppukäyttäjän näkökulmasta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hyvää käytettävyyttä, jota liian usein pidetään vain kuluttajamarkkinoiden asiana ja joka näin jää sivuosaan ammattilais- ja b2b-ratkaisuissa", Takanen sanoo.

"Toinen tyypillinen ongelma on se, että teknologiaa jäädään hieromaan liian pitkäksi aikaa ennen kuin se esitellään asiakkaalle. Pitäisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti asiakkaan silmien alle, asiakkaan arvioitavaksi, sillä vain tällä tavalla saadaan aitoa palautetta ratkaisun toimivuudesta ja voidaan tarvittaessa korjata kurssia ennen kuin on myöhäistä. Täydellinen on monesti erinomaisen pahin vihollinen".

Lisätietoja

Ari Takanen
perustaja, teknologiajohtaja
Codenomicon
puh. 040 5067 678
ari.takanen (at) codenomicon.com

www.codenomicon.com

Teksti: Netprofile