Borealis Polymers: Uudella katalyytilla parempia muoveja

Kehitetty katalyytti päihittää perinteiset niin valmistus- kuin tuoteominaisuuksiltaan: emulsiomenetelmällä valmistettu katalyytti on erittäin homogeenista, minkä ansiosta lopputuotteista saadaan entistä kirkkaampia ja puhtaampia.

Borealis Polymers Oy:n Porvoon tutkimuskeskus on kehittänyt pitkään polyolefiinien valmistusteknologioita.  Yksi menestyksellisistä tutkimuksista on keskittynyt uusien, entistä homogeenisempien katalyyttien kehittämiseen.

”Muoviraaka-aineiden valmistuksessa reaktioita säätelevillä katalyyteilla on merkittävä rooli. Olemme kehittäneet uuden Sirius-katalyyttiteknologian, jossa katalyytin valmistus ja ominaisuudet päihittävät perinteiset. Uusi katalyytti tehdään emulsioliuoksesta, siksi sen partikkelit ovat rakenteeltaan ja kemialliselta koostumukseltaan kauttaaltaan samanlaisia. Katalyytin homogeenisuuden ansiosta myös valmiit polymeerit ovat entistä kirkkaampia ja puhtaampia”, toteaa johtava tutkija Gunilla Herrgård Borealis Polymers Oy:stä.

Monipuolisia käyttökohteita

”Sirius-katalyytti toimii erinomaisesti kalvo- ja kuitusovelluksissa sekä erittäin pehmeiden tuotteiden valmistuksessa. Esimerkiksi Infuusiopussi voidaan valmistaa polypropeenista ilman, että käytetään pehmikkeenä ftalaattia, jota voi liueta pussissa olevaan nesteeseen.”

”Homogeenisen katalyytin ansiosta myös valmistettu polymeerituote on homogeenista. Tästä on hyötyä muun muassa isoissa kalvojen ja kuitujen tuotantolinjoissa, joissa nopeudet ovat suuria. Epätasainen kalvo tai kuitu katkeaa helposti ja voi aiheuttaa mittavat tuotantohävikit.”

Borealiksen Suomessa kehittämä katalyyttiteknologia on ainutlaatuista maailmassa. Ensimmäinen Sirius-katalyyttiä käyttävä polypropeeni tuotantolinja käynnistyi vuonna 2007 Saksassa.

Katalyytti- ja prosessitutkimusta Suomessa

”Sirius-katalyytilla valmistetut tuotteet ovat kilpailijoiden vastaavia tuotteita paremmat. Olemme saaneet uutta asiakaskuntaa ja teknologialla on suuri merkitys Borealiksen liikevaihtoon. Menestyksekkäällä tuotekehityksellä on ollut positiivinen vaikutus tutkimusresursseihimme Suomessa, jossa sijaitsee Borealiksen katalyytti- ja prosessitutkimus.”

”Katalyyttitutkimuksessa olivat erittäin suuret riskit – alussa kukaan ei oikein uskonut, että onnistuisimme. Ilman Tekesin rahoitusta kehitystyö olisi jäänyt tekemättä tai ainakin se olisi ollut merkittävästi hitaampaa. Tekesin tuella pystyimme myös verkottumaan laajasti yliopistokumppaneiden kanssa: Joensuun yliopistolla on ollut ratkaiseva rooli. Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Helsingin yliopisto, Åbo Akademi ja Berliinin yliopisto. Yhdessä olemme pystyneet luomaan Suomeen vahvaa katalyyttiosaamista.”

Lisätietoja:

Johtava tutkija
Gunilla Herrgård
Borealis Polymers Oy
Puh. (09) 3949 4847
gunilla.herrgard(at)borealisgroup.com

Teksti: Teonsana