Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Älypuhelimet avuksi nuorten syömishäiriöissä

Seinäjoen keskussairaalan syömishäiriöyksikössä haluttiin uudistaa perinteisiä hoitokäytäntöjä ja hyödyntää uutta viestintäteknologiaa. Neuvokas II -hankkeessa syömishäiriöistä kärsiviin potilaisiin alettiin pitää yhteyttä mm. videopuhelujen ja mobiiliviestinnän avulla. Hyvät tulokset kannustavat laajentamaan kokeilua myös muihin potilasryhmiin.

Syömishäiriö on sairaus, joka heikentää monella tavoin ihmisen toimintakykyä. Samalla se vaikuttaa myös potilaan lähipiiriin ja perheeseen. Tehokas hoito heti alkuvaiheessa onkin lopputuloksen kannalta erittäin tärkeää.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä pulmaa lähdettiin ratkomaan potilaan näkökulmasta. Samalla alettiin miettiä, mitkä olisivat ne viestintäväylät ja työkalut, joiden avulla potilaat voisi tavoittaa henkilökohtaisesti, huomiota herättämättä ja heille sopivaan aikaan.

Vastaus löytyi matkapuhelimista ja internetistä.

"Käytännössä joka kodissa on jo tietokone ja nuorella matkapuhelin. Neuvokas II -hankkeessa rakensimme palvelun, jossa pidämme nuoriin yhteyttä muun muassa tekstiviestien ja videopuhelujen avulla. Ne ovat heille täysin arkisia viestintävälineitä", selvittää sairaanhoitaja ja perheterapeutti Ari Kaataja Seinäjoen keskussairaalasta.

Kätevää kontaktointia

Tekstiviesteillä voidaan kysellä kuulumisia ja lähettää muistutusviestejä. Videopuheluilla päästään puolestaan puhumaan potilaiden kanssa kasvotusten.

"Monessa tapauksessa poliklinikkakäyntejä on voitu harventaa selvästi aiemmasta. Se helpottaa koko perheen arkea, sillä avohoidon käynteihin menee pitkämatkalaisilla helposti koko koulu- ja työpäivä", lisää Kaataja.

Arvokasta on sekin, että säännöllisen yhteydenpidon myötä hoitosuhteesta tulee huomattavasti tiiviimpi ja läheisempi. Tämä näkyy selvästi myös lopputuloksissa.

"Tekesin ohjelmarahoitus on ollut hankkeelle äärimmäisen tärkeä. Lisäksi se on tuonut uskottavuutta yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden suuntaan", kiittelee Kaatajan kollega Nina Lehtonen.

Hyvien kokemusten myötä hoitoviestipalvelua ollaan laajentamassa Seinäjoen seudulla myös muihin avohoitoa saaviin potilaisiin.

Kuvapuhelinohjelman on kehittänyt Anvia Oyj. Tänä syksynä palvelu on otettu käyttöön Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ja erityisen aktiivisesti syömishäiriöyksikössä.

Lisätietoja

Sairaanhoitaja ja perheterapeutti Ari Kaataja
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiiri, Seinäjoen keskussairaala
ari.kaataja (at) epshp.fi
puh. 044 415 5342

Teksti: Recommended Finland/Timo Sormunen

Kuva: Shutterstock