Allu Finland Oy: Loikka raskaampaan sarjaan

Seulamurskaimia valmistava Allu Finland kasvatti Green Mining -hankkeellaan kauhojensa kokoa. Samalla se otti askeleen maansiirtobisneksestä astetta järeämmälle kaivosalalle.

Syyskuun alkupuolella järjestetyt EuroMining-messut olivat jännittävä paikka orimattilalaisen Allu Finland Oy:n avainhenkilöille. Kolmen vuoden ajan kehitetty uusi seulamurskainten tuoteperhe ei ollut vielä valmis, mutta yrityksen johto halusi tuoda yhtiön innovaation esiteltäväksi jo nyt, sillä kaikki testit olivat onnistuneet hyvin.

"Lanseeraamme tuoteperheen vasta ensi vuonna, mutta halusimme mennä messuille testaamaan, olemmeko oikeilla jäljillä. Kokeneet kaivosalan ammattilaiset sanoivat Tampereella, että 'tässähän on järkeä'", kertoo Allun vientipäällikkö Fredrik Dromberg tyytyväisenä.

Allun kehittämällä innovaatiolla pystyy laskelmien mukaan murskaamaan ja erottelemaan pehmeitä kivilajeja merkittävästi edullisemmin ja nopeammin kuin nykyisin käytössä olevilla murskainlinjoilla. ALLU M -sarjan murskaimille kelpaa kaikki kalkkikiveä pehmeämpi kiviaines, kuten öljyliuske, kipsi, hiili, palava kivi, dolomiitti ja kaoliini.

Lisää tehoa asiakkaille

Orimattilassa kotipaikkaansa pitävä ja yhteensä reilut 100 henkilöä työllistävä Allu Finland Oy on tähän asti erikoistunut erilaisten maa-ainesten ja teollisten materiaalien jälleenkäsittelyyn. Sen nykyisessä tuoteperheessä on kymmeniä seulamurskaimia, joilla mm. murskataan rakennusjätettä, käsitellään jätemaata ja sekoitetaan biojätettä. Käyttökohteita on lukuisia.

Nyt kehitteillä olevalla tuoteperheellä Allu ottaa harppauksen kaivosteollisuuden puolelle. Entistä isommat, neljän tai seitsemän kuution seulamurskaimet voidaan asentaa jopa 60-200-tonnisiin kaivinkoneisiin tai 50-130-tonnisiin pyöräkoneisiin.

"Kahden suuren ALLU M -sarjan seulamurskaimen käsittelykapasiteetti on suurempi kuin yhden perinteisen kiinteän murskaimen. Kaksi meidän murskaintamme maksaa yhteensä 400.000 euroa, kun yksi perinteinen murskain maksaa miljoonia", Dromberg laskee.

Allun murskaimilla pystytään myös erottelemaan arvokas materiaali, esimerkiksi palava kivi, arvottomasta materiaalista, kuten kalkkikivestä.

"Tuomme koneen materiaalille, emme materiaalia koneelle. Murskaus tapahtuu kohteessa, joten säästämme asiakkailtamme useita työvaiheita", Fredrik Dromberg sanoo.

Rahoitus mahdollisti nopean kehityksen

Idea uudesta innovaatiosta syntyi asiakastarpeesta. Allu on toimittanut perinteisiä seulamurskainkauhojaan kiinalaisille ja indonesialaisille hiilikaivoksille, joissa käytetään pienempää kalustoa.

"Sieltä sana kiiri eteenpäin ja aloimme saada kyselyitä mm. Australiasta. Kyselijät olivat kaivosbisneksen 'isoja poikia', jotka eivät käytä pieniä koneita."

Allulla oli itsellään kehitystyössä tarvittava prosessiosaaminen. Ulkopuolista apua tarvittiin siinä, miten omat prosessit saadaan soveltumaan kovempaa toimintavarmuutta ja kestävyyttä vaativaan kaivosteollisuuteen. Yhteistyökumppaneina on käytetty parhaita suomalaisia kaivosalan asiantuntijayrityksiä.

Rahoitusta kehityshankkeelleen Allu on saanut Tekesin Green Mining -ohjelman kautta.

"Olemme saaneet lähes korotonta lainaa mallisarjan ja liiketoimintakonseptin kehittämiseen. Siitä on ollut valtava hyöty. Rahoituksen avulla olemme pystyneet viemään asiaa nopeasti eteenpäin. Ilman Tekesiä emme olisi kyenneet hankkimaan riittävässä määrin ulkopuolista asiantuntemusta. Myös prototyyppien rakentaminen ja testaukset olisivat kestäneet paljon kauemmin. Nyt olemme voineet tehdä työtä intensiivisesti ja lopputuloskin vaikuttaa erittäin onnistuneelta", Fredrik Dromberg sanoo.

Ensi vuonna tapahtuvan ALLU M-tuoteperheen lanseerauksen jälkeen Allu alkaa rakentaa sille globaalia jakeluverkkoa ja lähtee markkinoimaan uutta teknologiaansa kaivosmessuille. Seulamurskaimille haetaan markkinoita myös hiilisatamista ja voimalaitosten raaka-aineen syötöstä.

"Lähivuosina uskomme uuden tuoteperheemme yltävän noin kymmenen miljoonan liikevaihtoon. Jos menetelmämme otetaan omaksi, vain taivas on rajana."

Lisätietoja

Vientipäällikkö Fredrik Dromberg
fredrik.dromberg (at) allu.net
puh. 040 544 3233

www.allu.net

 

Teksti: Jarno Forssell, Pohjoisranta Burson-Marsteller