VTT: Puhuvat pakkausetiketit avuksi näkövammaisten ja heikkonäköisten arkeen

VTT:n yhdessä partneriorganisaatioiden kanssa kehittämä tekniikka helpottaa näkörajoitteisten arkea. Kansainvälisessä projektissa luotiin sovelluksia, jotka auttavat heikkonäköisiä ja näkövammaisia esimerkiksi lääkkeiden ja elintarvikkeiden tunnistamisessa.

Projektissa kehitettiin palvelu, joka helpottaa heikkonäköisten vanhusten arkea lääkehoidon toteuttamisessa. Pakkaukseen kiinnitetyn tunnistetarran koskettaminen kännykällä muuntaa lääketiedon puheeksi. Kännykkä voi kertoa kaiuttimen kautta esimerkiksi tuotteen nimen, oikean annostuksen ja käyttötarkoituksen. 

Kehitystyö toteutettiin kansainvälisessä Hear Me Feel Me -projektissa, jonka koordinaattorina toimi VTT.  Projektista VTT:llä vastannut tutkimusprofessori Minna Isomursu kertoo, että ICT:n hyödyntämismahdollisuudet ovat räjähdysmäisesti kasvamassa. 

Yksi kasvavista sovellusalueista on terveys- ja hoivapalvelut. Uudenlaiset palveluratkaisut ja tekniset sovellukset tuovat tarvittavaa uutta näkökulmaa vanhenevien ihmisten itsenäiseen kotona ja arjessa selviytymiseen.

Teknologian leviäminen hidasteena

Projektin suurin haaste oli se, että laitekanta ei kehittynyt odotetusti. NFC-mobiililaitteiden oletettiin yleistyvän projektin aikana, mutta näin ei vielä käynyt.

”Teknologian yleistymistä jarruttaa puhelinvalmistajien haluttomuus liittää kehitetty lukija laitteisiinsa”, Isomursu harmittelee. Hän toivoo, että lukulaitteet yleistyisivät lähitulevaisuudessa – tekniikka on helppokäyttöinen, yksinkertainen ja sillä on paljon sovellusmahdollisuuksia.

”Nyt kehitetyn ratkaisun merkittävin innovaatio on kuitenkin palvelukonseptissa”, Isomursu korostaa.

Hear Me Feel Me -projekti toteutettiin eurooppalaisen AAL-ohjelman rahoittamana projektina. Tekes ja AAL:n järjestämä ohjelmatoiminta tarjosivat projektin toteutukselle tukea muun muassa seminaareissa ja projektin väliarvioinnin kautta. AAL-ohjelmaan osallistumisen kautta VTT on myös luonut uusia kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Minna Isomursu
VTT
minna.isomursu(at)vtt.fi
puh. 020 722 2081

Teksti: Anne Kaarnasaari