Vivoxid: Ortopediset implantit kokevat mullistuksen

Vivoxid Oy on kehittänyt kuitulujitteisen luuta vahvemman, mutta biohajoavan komposiittimateriaalin ortopedisille implanteille. Uudesta FiberLive-nimellä lanseerattavasta materiaalista valmistettavilla implanteilla voidaan tulevaisuudessa korvata vanhat biohajoavat implantit, mutta myös ei-hajoavat muovi-implantit ja suuri osa metallisista implanteista. Yhteiskunnan kannalta innovaatiolla on suuri arvo, sillä sen ansiosta vältytään kalliilta implanttien uusinta- ja poistoleikkauksilta ja potilaiden sairaspäivien määrä vähenee.

Biohajoavia implantteja on jo aikaisemmin kehitetty ortopedisiin sovelluksiin, mutta niiden ongelmana on ollut riittämättömät mekaaniset ominaisuudet ennen potilaan parantumista. Pahimmillaan implantit ovat hajonneet jo leikkausalissa asennuksen yhteydessä.

Vivoxidin kehittämästä uudesta materiaalista valmistettujen implanttien käsiteltävyys ja asennettavuus vastaa kirurgien kannalta metalli-implantteja. Materiaalin lujuus perustuu uudentyyppiseen biohajoavaan lasiin ja siitä valmistettuun lasikuituun sekä komposiittimateriaalien prosessointiin.

”Jatkokehitimme ja jalostimme auto- ja veneteollisuudessa jo käytössä olevia komposiittiteknologioita soveltuvaksi lääketeknisiin sovelluksiin. Nämä komposiittimateriaalit, kuten aikaisemmin Vivoxidissa luuntäytteeksi kehitetyt biolasit, antavat hajotessaan elimistölle signaalin, että tähän paikkaan kuuluu muodostaa luuta”, vastaa Vivoxidin kehityspäällikkö Timo Lehtonen.

”Biolasikuidulla on kaksi merkitystä: toisaalta se lujittaa ja toisaalta tekee implantista paremmin elimistöön yhteensopivan”, täydentää teknologiajohtaja Jukka Tuominen.

Ainutlaatuinen materiaali kiinnostaa maailmalla

Yksinkertaista ja helppoa materiaalin innovoiminen ei suinkaan ole ollut. Niin Lehtonen kuin Tuominen toteavat kuin yhdestä suusta, että projekti on ollut heidän pitkän lääketieteen parissa tehdyn uransa haastavin. Epäuskon hetkiltäkään ei ole vältytty, mutta ratkaisut on aina löydetty kovalla työllä.

”Suurimmat haasteet ovat olleet siinä, miten biohajoava lasi saadaan lujitekuiduksi, miten se yhdistetään biohajoavan polymeerin kanssa ja samalla oikealla nopeudella hajoavaksi luuta lujemmaksi komposiitiksi”, Tuominen toteaa.

Vivoxidista vakuutetaan, että tunnetuista bioresorboituvista materiaaleista yrityksen kehittämä materiaali on ylivoimaisesti lujin. Sen mekaaniset ominaisuudet voidaan säätää vastaamaan luun paranemiseen vaadittuja aikoja riippuen implantointipaikasta elimistössä.

”Vastaavaa materiaalia ei markkinoilta löydy, joten kiinnostusta sitä kohtaan on paljon. Olemme käyneet tiivistä keskustelua isojen kansainvälisten lääketekniikan yritysten kanssa siitä, miten materiaalit tullaan kehittämään tuotteiksi”, Lehtonen kertoo.

Vivoxidin materiaalia voidaan periaatteessa käyttää laajasti erilaisissa ortopedisissa implanteissa. Kehityspolku etenee siten, että ensin keskitytään yksinkertaisten implanttien, kuten ruuvien ja pinnien valmistukseen ja myöhemmässä vaiheessa isommissa luissa ja selkärangassa tarvittaviin implantteihin.

”Ainoa varma kohde, joka materiaalimme osalta ei ole näköpiirissä on lonkassa ja polvessa käytettävät nivelproteesit”, rajaa Lehtonen.

Vivoxidin FiberLive-kehitysprojekti alkoi vuonna 2008 ja se on ollut näihin päiviin asti materiaalien kehittämistä. Seuraavassa vaiheessa edetään tuotteiden kehittämiseen ja toteutukseen yhdessä partnerien kanssa.

”Olemme kehitystyössämme tähdänneet suoraan teollisiin valmistusprosesseihin, jolloin mittakaavan muutos tuotantoon on lyhyt. Tavoitteena on saada ensimmäiset tuotteet markkinoille vuonna 2015”, sanoo Lehtonen.

Lisätietoja

Jukka Tuominen
teknologiajohtaja
Vivoxid Oy
puh. 0400 885 159
jukka.tuominen(at)vivoxid.com

www.vivoxid.com

Teksti: Viestintätoimisto Teonsana Oy