Vilant Systems: Kansainvälinen organisaatio tarvitsee virtaviivaiset prosessit

Logistiikan ja teollisuuden automaattisia RFID-tunnistusjärjestelmiä tuottava Vilant Systems täytti keväällä kymmenen vuotta. Viime vuosina se on tehnyt tasaisesti hyvää tulosta ja kasvanut merkittävästi.

Vilant Systems on palkittu neljästi kasvuyrityspalkinnolla. Sen liikevaihto kasvoi vuosina 2002–2009 tyypillisesti 60 prosenttia vuosittain ja 2010 huimat 117 prosenttia. Henkilöstön määrä liki kaksinkertaistui tänä aikana. Vuonna 2011 liikevaihto oli 5,4 miljoonaa euroa.

”Tekesin rahoitus on ollut ainoa kädenojennus valtiolta yrityksen kehittämisessä, mutta sitäkin tärkeämpää. Sillä on kiistatta ollut vaikutuksensa sekä tuotekehitykseen että kilpailukykyyn, jotka kulkevat käsi kädessä kansainvälisen menestyksen kanssa”, toteaa toimitusjohtaja Ville Kauppinen.

Yrityksen merkittäviä ulkomaisia asiakkaita ovat Sveitsin posti, jonka rullakoiden liikkumista eri puolilla maata seurataan RFID-tunnisteilla sekä Singaporesta käsin toimiva Goodpack, joka valvoo tunnisteiden avulla konttiensa liikkumista kaikkialla maailmassa. Volvo ja Nokia valvovat materiaalien liikettä toimitusketjuissa, VR junanvaunujen valmiutta ja sijaintia sekä Metsä-Fibre sellupaalien matkaa tehtaalta laivarahteina asiakkaille.

Päällekkäinen työ ei motivoi

Vilantin uusimmassa Tekes-projektissa on tarkoitus pureutua tuotekehityksen ohella työhyvinvoinnin kehittämiseen, mittareiden luomiseen, kansainvälisten toimintatapojen yhtenäistämiseen ja prosessien yksinkertaistamiseen.

”Työntekijän kannalta on todella turhauttavaa huomata, että joku muu toisessa maassa on tehnyt jo samanlaisen työn, jonka itse juuri sai valmiiksi. Myös työviihtyvyyttä pyritään nostamaan kartoittamalla ja toimintatapoja kehittämällä”, Ville Kauppinen kertoo.

Kolmen maan yrityksessä kulttuurieroillakin on vaikutusta. Kauppisen mukaan suomalaiset ovat tottuneet suoriin ohjeisiin, kun taas Ruotsissa ja Sveitsissä suhtaudutaan pääkonttorin määräilyyn usein kriittisesti. Siksi toimintoja ja organisaatiota pyritään nyt muokkaamaan niin, ettei odotuksia tarvitse kovin paljon puolin eikä toisin arvailla.

”Laatujärjestelmää olemme jo kehittäneet ja saimme siitä juuri ISO 9001 -standardin.  Muu työ valmistuu vuoden 2013 alkupuoliskolla”, Ville Kauppinen sanoo.

Lisätietoja:

Ville Kauppinen
puh. 050 3288 001
ville.kauppinen(at)vilant.com
www.vilant.com

Teksti: Maija Hakala
Kuva: Vilant Systems Oy