Vema Lift: Uudella nostimella pelastetaan ihmisiä sujuvasti ympäri maailmaa

Vema Lift Oy aloitti vuonna 2008 pitkäjänteisen projektin, jossa kehitettiin henkilönostinsarja palolaitosten käyttöön. Kaiken ytimenä oli Rautaruukin kehittämä uudenlainen ultraluja teräs, mikä mahdollisti nostimelle entistä paremman ulottuvuuden ja korikuorman kantavuuden. Ensimmäiset nostimet on jo myyty eri puolille maailmaa ja tuotesarjan tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Tekes oli rahoittanut Rautaruukin uuden teräksen kehitystyötä, joten panostus Vema Liftin henkilönostinsarjaan oli luonnollinen jatkumo materiaalin matkalla kohti uutta asiakassovellusta.

”Rautaruukin kehittämän teräksen lujuusarvot ovat huomattavasti suurempia kuin perinteisessä rakenneteräksessä. Myös sen säänkestävyys on erinomainen. Se tuo paljon etuja teleskooppirakenteeseen perustuvaan työkoneeseen, jolla tehdään vaativia sammutus- ja pelastustehtäviä”, mainitsee design manager Kimmo Lehti Vema Liftistä.
Uutta materiaalia ei niin vain oteta työkoneissa käyttöön. Teräksen hitsattavuuden kanssa tehtiin lukuisia työtunteja ja lujuustestauksia tehtiin runsaasti muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston teräsrakenteiden laboratoriossa.

”Testasimme, mallinsimme ja simuloimme rasituskokeita, että saimme varmuuden kestävyydestä. Kun on uudesta materiaalista kyse, ei käytössä ollut oppikirjoja, joista katsoa mallia tai perimätietoa, jonka varaan pohjata”, lausahtaa Lehti.

Liikevaihto karttuu viennistä

Kotimarkkinat ovat kapeat Vema Liftin palonostimille, joten yrityksen liikevaihdosta noin 90 prosenttia muodostuu viennistä. Päämarkkina-alueet ovat Kauko-Idässä ja Euroopassa.

Uusia F-sarjan henkilönostimia on toimitettu jo useita kappaleita ympäri maailmaa.

”Tämän tyyppisten laitteiden elinkaaret ovat pitkiä, joten uusi henkilönostinmallisto tulee myymään hyvin useita vuosia”, toteaa Lehti.

”Teknisten ominaisuuksien lisäksi laitteesta on tehty myyvän sekä houkuttelevan näköinen ja tästä olemme saaneet myös kiitosta. Tekesin ansiosta pystyimme panostamaan myös tähän siivuun kehitystyössä.”

Kaiken kaikkiaan Lehti on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Tekesin kanssa. Yrityksellä oli oma nimetty yhteyshenkilö, joka auttoi silloin kun apua tarvittiin.

”Tekes tasoitti kehitystyömme haasteita tosissaan ja paljon. Saimme omassa työssämme keskittyä olennaiseen ilman turhaa byrokratiaa.”

Vema Liftin noin kymmenkunta suunnittelupuolen henkilöä oli tuotekehitysprojektissa tiukasti kiinni. Projektin eri vaiheissa oli lisäksi mukana useita kymmeniä yhteistyökumppaneita, joista osan kanssa tehtiin erittäin tiivistä yhteistyötä.

Lisätietoja

Kimmo Lehti
Design Manager
Vema Lift Oy
puh. 050 395 8562
kimmo.lehti(at)vema.fi

www.vema.fi

Teksti: Teonsana Oy
Kuvat: Vema Lift Oy