UPM: Muotoiltava vaneri – käänteentekevä uudistus vuosikymmeniin

UPM Vaneriliiketoiminta on kehittänyt uuteen komposiittiteknologiaan perustuvan, muotoiltavan vanerin, joka on otettu huonekalualalla innostuneesti vastaan. Vastaavaa uudistusta ei vaneriteollisuudessa ole ollut 30 vuoteen.

"Idea uudenlaisesta komposiittiteknologiasta, jolla voidaan valmistaa kerrosrakenteita, syntyi vuonna 2006. Kehitystyö sai vauhtia sen jälkeen, kun lähdimme mukaan Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelmaan 2008. Kehittämämme Grada-teknologian ydin on erityinen liimakalvo, jolla kerrosrakenteet voidaan liittää yhteen ja muotoilla valmistamisen jälkeenkin. Ensimmäinen sovelluksemme on muotoiltava vaneri", kuvaa adheesiosta ja pinnoista vastaava kehityspäällikkö Raija Rautiainen UPM:stä.

Uusi liimakalvo muodostaa puun kanssa kemiallisen sidoksen, joka mahdollistaa vanerin muotoilemisen lämmittämällä. Jäähdytyksen jälkeen muoto pysyy. Ensimmäiset käyttökohteet ovat huonekaluissa.

"Vaneri on saanut huonekalualalla innostuneen vastaanoton, eikä ihme, sillä se tarjoaa monia etuja koko arvoketjulle. Taivutettujen huonekalujen valmistaminen on aiempaa helpompaa ja nopeampaa ja lopputulos on kestävämpää ja tasalaatuisempaa. Lisäksi materiaali on uusiutuvaa ja kierrätettävää, millä on erityinen merkitys huonekalutaloille. Läheinen yhteystyökumppanimme Isku on tuonut markkinoille ensimmäiset Grada-vanerista valmistetut tuotteet", kertoo kehitysjohtaja Kaido Kukk UPM:stä.

Laaja yhteistyö ja käänteentekevä uudistus

Huonekalualan mukaan muotoiltava vaneri on käänteentekevä tuote, joka tarjoaa alalle jotakin käänteentekevää uutta.

"Kehitystyö edellytti laajaa yhteistyöverkostoa. Liimakalvon kehityksessä tarvittiin tutkimuslaitos- ja yliopistokumppaneita, myöhemmin olemme tehneet yhteistyötä useiden pk-yritysten kanssa. Tekesin tuki mahdollisti parhaiden kumppaneiden mukaan saamisen projektin eri vaiheisiin", lisää Raija Rautiainen.

Lisäksi hän arvioi kehitystyön saaneen suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä Tekesin ohjelman ansiosta.

"Tavoitteemme on lisätä muotoiltavan vanerin sovelluskohteita", lopettaa Kaido Kukk.

Lisätietoja

Kehitysjohtaja
Kaido Kukk
UPM
puh. 040 776 4751
kaido.kukk (at) upm.com

Kehityspäällikkö
Raija Rautiainen
UPM
puh. 020 4156 412
raija.rautiainen (at) upm.com

www.upmgrada.com

Teksti: Pirjo Rötkönen

 

Pia Mörk