TA-Yhtymä: Passiivitalon lämmityskulut viidenneksen pienemmät

TA-Yhtymä on kerännyt Oulussa vertailutietoa parin vuoden ajalta passiivitalon tilojen lämmitysenergian kulutuksesta samalla tontilla sijaitsevaan verrokkitaloon nähden. Passiivitalo peittoaa verrokkitalon 20 prosenttia pienemmällä lämmityksen kulutuksella ja vain muutaman prosentin suuremmilla rakennuskustannuksilla.

TA-Yhtymällä on yli 11 000 asuntoa eri puolilla Suomea ja vuonna 2007 yhtiö teki päätöksen alkaa parantaa oman kiinteistökannan energiatehokkuutta. Päätös johti seuraavana vuonna passiivitalokonseptin kehitystyöhön.

”Olemme kehittäneet ideaa omasta passiivitalotyypistä vuodesta 2008 lähtien. Löysimme passiivitalokohteelle Oulun kaupungilta sopivan tontin Toppilansaaresta. Totuudenmukaista vertailutietoa saadaksemme päätimme rakentaa passiivitalon viereen samalle tontille matalaenergiatyyppisen verrokkitalon”, kertoo Pohjois-Suomen aluejohtaja Jouko Knuutinen TA-Yhtymä Oy:stä.

”Loimme raamit meidän passiivitalokonseptillemme yhdessä VTT:n kanssa, sillä vaatimukset Oulun korkeudella poikkeavat Keski-Euroopan tilanteesta. Muun muassa täällä lämmitysenergian tarve on vuodessa noin 25 kWh/lämmitetty bruttoneliö, kun se etelämpänä on jopa 10 kWh pienempi. Vaikka passiivitalossa ei ilmaisenergiaa huomioidakaan, asensimme talon katolle 40 neliötä aurinkokeräimiä, jotka lämmittävät käyttövettä.”

Lyhyt takaisinmaksuaika

”Olemme parin vuoden ajan verranneet passiivitalon tilojen lämmitysenergian kulutusta verrokkitaloon ja se on osoittautunut 20 prosenttia pienemmäksi. Kun verrokkitalon rakennuskustannukset olivat vain noin 3 prosenttia passiivitalon kustannuksia pienemmät, on passiivitaloinvestoinnin takaisinmaksuaika todella lyhyt.”

TA-Yhtymä rakentaa uutta kehittyneempää versiota omasta passiivitalokonseptistaan ja talon on määrä valmistua syksyllä 2012.

”Olemme luopuneet asuntokohtaisista LVI-laitteista ja siirtyneet muun muassa keskitettyyn ilmanvaihtoon, mikä mahdollistaa tulevan ilman esilämmityksen porakaivoista saatavalla lämmöllä. Vastaavasti kesällä porakaivojen vesi viilentää sisäilmaa. Lisäksi olemme lisänneet passiivitalon katolle aurinkokeräimiä 3 neliömetriä asuntoa kohti, kuten esimerkiksi Itävallassa normit edellyttävät. ”

”Passiivitalokonseptin kehitystyö vaati ulkopuolista tietämystä ja osaamista, sen hankkiminen ilman Tekesin rahoitusta olisi ollut vaikeaa. VTT osoittautui ratkaisevan tärkeäksi yhteistyökumppaniksi. Mukana projektissa oli myös Oulun ammattikorkeakoulu ja suunnittelutoimistoja.”

Lisätietoja

Jouko Knuutinen
puh. 0400 572 518
jouko.knuutinen(at)ta.fi

Teksti: Viestintätoimisto Teonsana Oy