Silvergreen: Antimikrobinen maali pitää pinnat puhtaina

Vantaalaisen Silvergreenin kehittämä tuote on maailmanlaajuisesti ainoa mikrobien kasvua estävä maali, jota voidaan sävyttää.

Toimitusjohtaja Sami Toivonenkin ihmettelee, kuinka nopeasti kaikki on käynyt. Silvergreen Oy on perustettu vasta vuonna 2009, ja nyt yhtiöllä on oma antimikrobinen maalivalikoima valmiina. Ensimmäiset jakelusopimukset ovat valmiina ja tämän vuoden aikana markkinointi aloitetaan ainakin Venäjällä, Kiinassa ja Intiassa.

"Lisäksi tämä on tietojemme mukaan maailman ainoa antimikrobinen maali, jota voi sävyttää", Sami Toivonen toteaa.

Hopeista nanoteknologiaa

Osana Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelmaa kehitetty antimikrobinen pinnoiteformulaatio perustuu hopean ominaisuuksiin.

"Hopean antimikrobisuus on tunnettu 4000 vuotta. Eikä tämäkään työ ole valmistunut kahdessa vuodessa, vaan yhtiön osakkaat Ilpo Pyykkö ja Pertti Nousiainen ovat tutkineet antimikrobisuutta Tampereen teknillisessä yliopistossa jo 15 vuotta", Toivonen selventää projektin vauhdikkuutta.

Maaliin lisättävän SG TP 7 -emulsion valmistuksessa käytetään nanoteknologiaa, joten hopeaa kuluu niin vähän, että se ei merkittävästi lisää kustannuksia.

Maalin ominaisuudet estävät esimerkiksi bakteerien, homeen, hiivan ja sienien kasvun koko maalikerroksen paksuudelta. Lisäksi on havaittu, että se karkottaa jopa luteet. Tätä tutkitaan parhaillaan puolueettomassa tutkimuslaitoksessa.

"Olennaista keksinnössä on, että se ei suoraan tapa mikrobeja, jolloin niistä voisi tulla resistantteja. Tämä tuote estää ensin solujen jakautumisen ja sitten biofilmin muodostumisen", Sami Toivonen selvittää.

Poistaa myös hien hajun

Hopean antimikrobisia ominaisuuksia voidaan käyttää muissakin tuotteissa. Silvergreen toi tämän vuoden alusta mukaan Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelmaan kuituteknologiaa. Koekappaleita sukista, shortseista ja t-paidoista, jotka eivät haise hielle, on jo valmistettu.

"Tekesin ohjelma on ollut erityisen hyvä verkostoitumisen kannalta ja se on tuonut muun muassa juohevat yhteydet kilpailijoihin", Toivonen sanoo.

Alun perin Silvergreen haki Tekesiltä rahoitusta heti vuonna 2009. Hakemus hylättiin, koska uuden start-up yrityksen suunnitelmat eivät olleet vielä riittävän uskottavia.

Sami Toivonen otti vuoden 2010 alussa yhteyttä Vantaco Oy:hyn ja kysyi yhtiön halukkuutta maalin sopimusvalmistajaksi. Sen sijaan Vantacosta tuli yksi Silvergreenin pääomistajista ja yhtiö sai riittävän uskottavuuden Tekesin ohjelmaan, jossa se on noin vuodessa luonut menestystarinan.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Sami Toivonen
Silvergreen Oy
Puh. 0500 498 083
sami.toivonen (at) silvergreen.fi
www.silvergreen.fi

Teksti: Ismo Savolainen

Pia Mörk