Protacon: Reaaliaikaisuus valttina energian toimitusketjun tiedonhallinnassa

Energian toimitusketjussa on laaja joukko toimijoita – polttoaineen toimittajista energiatuottajiin. Ketjun ehdoton vaatimus tiedonhallintajärjestelmälle on, että kerran syötetty tieto on kaikkien hyödynnettävissä reaaliaikaisesti.

Protacon Groupin kehittämässä Once-tiedonhallintajärjestelmässä käyttäjien toiveet on otettu huomioon ja siksi vuonna 2010 markkinoille tuotu järjestelmä onkin saanut paljon kehuja.

”Olemme pyrkineet yksinkertaistamaan myös tietojen syöttöä, jotta siihen ei kuluisi turhaa aikaa missään vaiheessa. Hyödynnämme modernia ICT-teknologiaa, kuten mobiiliratkaisuja, karttateknologiaa ja RFID-tunnisteita, joita löytyy jopa metsässä olevista polttoainevarastoista”, kertoo liiketoimintapäällikkö Hannu Lepola Protacon Groupista.

Kustannustehokkuutta ja mahdollisuuksia biopolttoaineille

Yhdenmukainen reaaliaikainen tieto tehostaa koko energiaketjun toimintaa ja tuo merkittäviä säästöjä. Energiatuotantoketjun kaikki osapuolet hyötyvät, kun tiedonkäsittelyn kustannukset pienenevät, polttoaineen toimitusvarmuus ja koko ketjun kustannustehokkuus paranevat. Järjestelmän avulla myös esimerkiksi päästöraportointi viranomaisille luontuu vaivattomasti.

”Pitkällä tähtäimelle järjestelmä voi parantaa biopolttoaineiden asemaa markkinoilla ja lisätä niiden käyttöä. Bioenergiaan on tulossa merkittäviä uusia investointeja, mikä merkitsee myös tarvetta saada ketjuun uusia toimijoita, joiden mahdollisuuksia toimia kustannustehokkaasti järjestelmämme parantaa.”

Once-järjestelmää käyttää merkittävä osa suomalaista biomassaa polttoaineena käyttävistä voimaloista. Polttoaineentoimittajat hyödyntävät Protaconin tarjoamaa portaalipalvelua, jota kautta tiedon hyödyntäminen eri osapuolien välillä myös on mahdollista.

”Ilman Tekesin rahoitusta Once-järjestelmän kehitys tässä laajuudessa olisi jäänyt tekemättä. Tämä oli todella iso hanke yrityksemme kokoon nähden. Tämän liiketoiminnan osuus koko konsernin liikevaihdosta on tällä hetkellä noin 10 prosenttia ja uusi järjestelmä on kasvattanut tätä liiketoimintaa 150 prosentilla. Järjestelmn parissa työskentelee 12 henkilöä, kun heitä oli ennen tuotekehitystä kolme. Tähtäämme vientiin alkuvaiheessa suomalaisten kansainvälisesti toimivien asiakkaiden vanavedessä – ensimmäiset toimitukset ovat suuntautuneet Puolaan”, Hannu Lepola toteaa.

Lisätietoja:

Liiketoimintapäällikkö Hannu Lepola
Protacon Group
Puh. 0400 688 069
hannu.lepola(at)protacon.com
www.protacon.com

Teksti: Teonsana