Premix: Muovi tehostaa korkeataajuusantenneja

Matalan häviökertoimen muoviseoksilla ratkaistaan elektroniikkateollisuuden haasteita. Premixin horisontissa siintää kasvavat markkinat.

Premix Oy on Euroopan johtava sähköä johtavien muovien valmistaja. Niillä hallitaan staattisen sähkön aiheuttamia ongelmia mm. elektroniikkateollisuudessa, räjähdysvaarallisissa kohteissa ja kuljetusjärjestelmissä.

Vuonna 2010 Premixiin perustettiin korkean teknologian yksikkö Plastics for Electronics, jonka tavoitteena on luoda yhtiön toiminnalle toinen tukijalka. Innovatiivisten muoviseosten avulla tuodaan toiminnallisuutta elektroniikkaan ja pyritään ratkaisemaan esimerkiksi EMI suojauksen ja lämmönhallinnan ongelmia sekä parantamaan antenniratkaisujen suorituskykyä.

Premix on osallistunut aktiivisesti yliopistojen ja VTT:n tutkimusprojekteihin. Useat teknologiset innovaatiot, joiden pohjalta Plastics for Electronics yksikkö on perustettu, ovat alkujaan syntyneet Tekesin tukemissa tutkimushankkeissa yhdessä yliopistojen ja VTT:n kanssa.

Tähtäimessä antennit

Erityisen kiinnostavana sovelluksena Premixissä nähdään korkeataajuusantennit. Lopputuotteita voivat olla tukiasema- ja kännykkä-antennit, satelliittiantennit ja esim. peruutustutkat.

"Häviökerroin on näissä materiaalin kannalta kaikkein olennaisin tekijä. Ratkaisumme vähentää antennin sisäisiä häviöitä ja lisää merkittävästi antennin suorituskykyä. Lisäksi tuotteilla voidaan pienentää antennien kokoa", sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Tuomas Kiikka Premixiltä

Tukiasema-antenneissa normaalien epoksipohjaisten piirilevyjen signaalihäviö on liian suuri, joten siellä joudutaan käyttämään kalliita ja hankalasti työstettäviä teflonpohjaisia ratkaisuja. Premixin PREBOARD-piirilevylaminaatilla pystytään saamaan teflonin suorituskyky kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisillä materiaaleilla.

Tekes tuonut pitkäjänteisyyttä

"Osallistuminen Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelmaan on laajentanut näköalojamme ja mahdollistanut pitkäjänteisyyden. Tämän hetkisten haasteiden edessä olisimme varmaan jo vetäneet henkselit tämän projektin yli ilman Tekesin mukanaoloa", Tuomas Kiikka arvioi.

"Meidän etumme on muovimateriaalin kokonaisvaltainen tuntemus ja modifiointiosaaminen. Koko kehityksen taustalla on muovi-innovaatio, jonka ominaisuudet sopivat erinomaisesti korkean taajuuden käyttökohteisiin", Tuomas Kiikka sanoo.

Markkinapotentiaali on useita kymmeniä miljoonia. Uusien 4G-verkkojen myötä antennien tarve vielä moninkertaistuu nykyisestä. Tulevaisuudessa on myös odotettavissa taajuuksien kasvavan, joka entisestään lisää tarvetta matalan häviökertoimen materiaaleille.

Teksti: Ismo Savolainen

 

Pia Mörk