PowerKiss Oy: Mobiililaitteille virtaa langattomasti

PowerKissin kehittämä teknologia mahdollistaa mobiililaitteiden langattoman latauksen ja tekee perinteiset johdolliset laturit tarpeettomiksi.

Langattomaan lataukseen tarvitaan huonekaluun integroitu lähetin. Alan yleisen kehityksen ja standardoinnin myötä isossa osassa moderneista matkapuhelimista, kuten uusissa Nokian laitteissa, vastaanotin on rakennettu valmiiksi sisään. Vanhemmatkin laitteet muuttuvat langattomiksi, kun niihin liitetään PowerKissin oma vastaanotin Ring. Ladattava laite asetetaan tasolle, johon lähetin on upotettu ja sähkömagneettiseen induktioon perustuva lataus voi alkaa.

PowerKissin perustaja ja markkinointijohtaja, teollinen muotoilija Maija Itkonen keksi tuoteidean kauppakorkeakoulun kurssilla. Itkosta harmitti mobiililaitteen usein yllättävä akun tyhjeneminen ja erilaisten johtojen paljous. Idea johti yrityksen perustamiseen syksyllä 2008. Yhteistyökumppaneiksi saatiin heti alkuvaiheessa huonekaluvalmistajat Martela ja Isku; olihan kyseessä uusi ominaisuus myös huonekaluissa.

PowerKiss-lähetin sopii yhtä lailla uusiin ja vanhoihin huonekaluihin ja langaton lataus helpottaa arkea niin toimistossa kuin kahvilassa. Teknologia palvelee erityisesti matkailijoita, ja yrityksen ratkaisu on nykyisin käytössä hotelleissa, rautatieasemilla sekä kymmenillä lentokentillä ympäri maailmaa. Asiakkaina ovat mm. Starbucks, McDonald's, Lufthansa, Finnair ja Hilton-hotellit.

Käytettävissä Aalto-yliopiston tietotaito

Nykyään Helsingissä toimiva PowerKiss aloitti toimintansa Aalto-yliopiston Design Factoryssa Otaniemessä, jossa oli käytettävissä elektroniikka-alan tutkimuksen tietotaito. Suuria laiteinvestointejakaan ei tarvittu.

Yrityksen myynti suuntautuu 15-prosenttisesti kotimaahan ja 85-prosenttisesti ulkomaille, ennen kaikkea muualle Eurooppaan, mutta kasvavassa määrin myös USA:han ja Kiinaan. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu sikäläisten konttorien avaaminen.

Yhteistyö Tekesin kanssa helpotti tuotteen kaupallistamista

PowerKissin liikeideaa kirkastettiin ja markkinoita kartoitettiin korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille suunnatussa Tekesin TULI – Tutkimuksesta liiketoiminta -ohjelmassa. Ensimmäinen Tekesin rahoittama teknologian kehitysprojekti alkoi vuoden 2009 alussa.

Yhteistyö nopeutti liikeidean kaupallistamista, ja myynti saatiin käyntiin jo toisena tilikautena. Edelleen Tekesin rahoituksen avulla on kehitetty iPadien ja muiden tablettien latausominaisuuksia sekä latauksen tiedonsiirto-ominaisuuksia.

Powerkiss on osallistunut Tekesin rahoittamaan Innovation Mill -hankkeeseen. Lisäksi Tekes on myöntänyt PowerKissille Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoitusta (NIY) myynnin ja kansainvälistymisen kehittämiseen. Itkonen on tyytyväinen yhteistyöhön ja tiedonkulkuun Tekesin kanssa.

"Kommunikaatio on sujunut hyvin. Tekesiltä on aina saatu vastaus, kun sitä on tarvittu."

Keksintösäätiö on toiminut PowerKissin rahoittajana yrityksen alkutaipaleella. Rahallista tukea on saatu myös Huonekalusäätiöltä. Finpro on ollut mukana kehittämässä yrityksen kansainvälistymisstrategiaa ja Finnvera tuli rahoittajana mukaan vuonna 2010.

PowerKissin mukaan avainasia tuotekehitystyössä on ajantasainen tieto asiakkaiden tarpeista. "Oma kehitystyömme on jatkuvasti asiakasrajapinnassa, ja käyttäjätutkimusta tehdään koko ajan."

Lisätietoja

CMO Maija Itkonen
p. 044 0593313
maija.itkonen (at) powerkiss.com
www.powerkiss.com

Teksti: Timo Nikunen

Kaj Nordgren