OMG: Uutta bisnestä litiumioniakkujen kemikaaleista

Tablet-tietokoneet ja älypuhelimet sekä niissä käytettävät ohuet, ladattavat litiumioniakut ovat synnyttäneet aivan uuden materiaalibisneksen. OMG Kokkola Chemicals Oy on vastannut kulutuselektroniikan laitedesignin vaatimuksiin kehittämällä uuden kobolttioksidi-tuotteen, jonka patenttihakemus on vetämässä.

Tekesin rahoittama kehitysprojekti lähti liikkeelle puhtaasti yhtiön halusta kasvattaa litiumioniakkujen materiaaleihin liittyvää liiketoimintaa. Kehitystyön mahdollistajana toimi merkittävä akkumateriaaleja valmistava japanilainen yritys.

”Meille tarjottiin yhteistyövaihtoehtoa ja saimme projektiimme näin mukaan japanilaisen kumppanin sovellusalueosaamisen. Aasiasta löytyi vielä toinen yhteistyöpartneri, jonka erikoisalaa oli puolestaan katodimateriaalien valmistus”, kertoo kehityspäällikkö Janne Marjelund OMG:ltä.

OMG:n toimitusjohtaja Jöran Sopo puolestaan tuo esiin haasteen, minkä kanssa yrityksen on vain pitänyt pystyä elämään: etäisyys asiakkaista.

”Meillä on ollut vahva halu kasvattaa liiketoimintaa, mutta olemme olleet liian kaukana asiakkaista. Tämä on ollut merkittävä taustatekijä sille, että potkaisimme projektin liikkeelle ja miksi ylipäänsä lähdimme keskustelemaan yhteistyökuvioista aasialaisten partnereiden kanssa. Näin olemme voineet myös syvällisemmin ymmärtää asiakkaan tarpeita”, Sopo kiteyttää.

Sopon mukaan tuotteiden, materiaalien ja palveluiden kehittäminen on ollut sen varassa, mitä asiakkaat ovat halunneet tai suostuneet heille kertomaan.

”Tässä on ollut iso ’gäppi’, mitä asiakas kertoo ja mitä se oikeasti haluaa. Tätä välimatkaa olemme pyrkineet kehitysprojektillamme kuromaan umpeen.”

Kehitysprojektin myötä OMG pääsi aiemmasta poiketen tekemään myös akkutestaukset itse. Aikaisemmin testaukset on tehnyt asiakas, joka on kertonut millä tavalla OMG:n toimittama materiaali akussa toimii.

”Itse tehtyjen testausten ansiosta olemme saaneet uutta oppia, joka on synnyttänyt uusia, patenttivaiheessa olevia materiaaleja kannettavien tietokoneiden akkuihin”, Marjelund iloitsee.

Mittava investointi Kokkolaan

Kansainväliseen OM Group Inc. -konserniin kuuluva OMG julkisti viime vuoden lopulla mittavan investoinnin Kokkolaan. Sen myötä yhtiö tuottaa korkeatasoisten litiumioniakkujen valmistuksessa tarvittavia kobolttipohjaisia kemikaaleja. Tuotannon laajennus toteutetaan kolmessa vaiheessa vuosina 2012–2015. Ensimmäisen vaiheen aikana valmistuvat uudet akkukemikaalien tuotantotilat, kolme uutta tuotantolinjaa sekä niiden vaatima infrastruktuuri.

Lisäksi yhtiö on rakentamassa Kokkolaan patteritestauslaboratoriota yhteistyössä paikallisen yliopistokeskuksen kanssa.

”Kaltaisessamme kansainvälisessä konsernissa tutkimustoiminnan pitäminen Suomessa on merkittävä tekijä. Siksi on tärkeää saada riskirahoitusta t&k-työssä tarvittaviin työkaluihin, etteivät ne lipsahda muihin maihin”, Marjelund toteaa.

Lisätietoja

Kehityspäällikkö Janne Marjelund
OMG Kokkola Chemicals Oy
puh. 050 363 7378
janne.marjelund(at)eu.omgi.com

www.kip.fi/omg

Teksti:  Viestintätoimisto Teonsana Oy