Numcore: Kasvuyrityksen tiimi oli avain menestykseen

3D-kuvantamistekniikkaa hyödyntävä teknologiayritys Numcore Oy keskittyi heti alusta alkaen tarjoamaan ratkaisuja asiakkaiden kipupisteisiin. Onnistunut strategia avasi tien huimaan kasvuun ja yritysoston kautta osaksi teknologiayhtiö Outoteciä.

”Numcore perustettiin vuonna 2007 ja lähdimme kehittämään mittalaiteteknologiaa. Ensimmäiset puoli vuotta meni liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja tiimin kokoamiseen", kertoo Numcore Oy:n toimitusjohtajana toiminut Anssi Lehikoinen. "Löysin omista verkostoista heti alkuun hyvin erilaisista ihmisistä koostuvan tiimin, jossa oli liiketoiminta-, rahoitus- ja juridiikka-asiantuntemusta sekä prosessiosaamista. Kaikkein vahvinta tiimin osaaminen oli elektroniikasta ja laskennallisesta tekniikasta. Hyvä tiimi on ollut avain menestykseen”, jatkaa Anssi Lehikoinen.

”Alusta lähtien tiedostimme, ettemme halua myydä pelkkää mittalaitetta, vaan asiakassovelluksia, jotka ratkaisevat asiakkaan kipupisteinä olevia ongelmia. Jos siinä onnistuisimme, se voisi tarjota mahdollisuuden läpimurtoon. Vaahdotus osoittautui sellaiseksi – tietyllä tavalla sitä tehostamalla loppuasiakas pystyy säästämään selvää rahaa.”

Konkreettinen suunnitelma ja nopea toteutus

Lehikoisen mukaan alkavan yrittäjän kannattaa tehdä konkreettinen suunnitelma ja lähteä nopeasti toteuttamaan sitä, mutta kuitenkin olla valmis tarvittaessa muuttamaan suunnitelmaa.

”Meillä oli strategiana keskittyä täysin sellu- ja paperiteollisuuteen, mutta haastava taloustilanne pakotti tekemään avauksia mineraalien rikastukseen ja elintarviketeollisuuteen. Useampi tukijalka on ollut meille vahvuus. Saimme hyviä referenssejä kolmelta eri toimialalta.”

Tekesissä kysyttiin oikeita kysymyksiä

Tekes rahoitti Numcoren tuotekehitystä. Lisäksi yritys sai liiketoiminnan kehitykseen rahoitusta Tekesin Nuorten innovatiivisten yritysten -ohjelmasta.
”Ilman Tekesiä emme olisi voineet edetä, sillä innovaatio oli täysin uusi ja siksi idealle olisi ollut mahdotonta löytää rahoitusta muualta. Verorahoille on saatu vastinetta – esimerkiksi kaivosteollisuudessa ratkaisumme säästävät kemikaaleja ja parantavat materiaalivirtojen hyödynnettävyyttä.”

Anssi Lehikoinen pitää hyödyllisenä Tekesin prosessin tiettyä muodollisuutta ja selkeitä kriteereitä.

”Tekes haastoi meidät miettimään muutakin kuin teknologiaa eli menemään epämukavuusalueille ja arvioimaan oikeasti sitä, miten asiakas hyötyy ratkaisuistamme.” 

Pääomasijoitus Finnveralta

Tekesin lisäksi Numcore sai aloitusvaiheen rahoituksen Finnveran pääomasijoituksena. Tyypillisesti Finnvera pysyy yrityksessä 3–5 vuotta. Numcoressa sen omistusosuus oli neljännes.

”Finnveran pääomasijoitustoiminnan keskeisiä tehtäviä on etsiä yliopistojen tutkimusryhmistä potentiaalisia kaupallistettavia tuloksia ja löytää yrityksiä, joilla on kasvun edellytykset. Numcore on malliesimerkki – taustalla on vahvaa tutkimusta Suomen Akatemian huippuyksiköstä ja polte yrittämiseen”, toteaa sijoitusjohtaja Matti Eskelinen Finnverasta.

Lehikoisen mukaan yhteistyö Finnveran kanssa oli tiivistä ja tukea oli mahdollista saada myös liiketoiminnan kehittämiseen, juridiikkaan ja yritysjärjestelyihin.
”Numcoren kasvu oli mahdollista, koska yrityksen rakenteet olivat alusta lähtien kunnossa. Yritystä johdettiin niin kuin se olisi ollut isompi yritys. Eri osapuolien roolit olivat selkeät ja muun muassa tiimin yhtenä tukipilarina oli kokenut liiketalouden osaaja. Tässä tapauksessa osoitettiin myös vääräksi hokema siitä, että yliopiston tutkijasta ei ole yrittäjäksi”, lisää Matti Eskelinen.

Vahvistaa Outotecin kilpailukykyä

"Outotecin markkina-asema vaahdotus- ja sakeutinratkaisujen toimittajana mineraalijalostusteollisuudessa on vahva. Numcoren yritysosto vahvistaa Outotecin kilpailukykyä edistyksellisten teknologiaratkaisujen toimittajana, sillä Numcoren impedanssitomografiateknologia mahdollistaa lisä-älykkyyden tuomisen prosessilaitteisiimme", sanoo johtaja Kimmo Kontola, Process Equipment.

Lisätietoja

Kimmo Kontola
puh. 040 822 7100      
kimmo.kontola(at)outotec.com

Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoitus

Teksti: Teonsana