Metso Power: Erilliskerätystä jätteestä sähköä ja lämpöä

Lahti Energian voimalaitos on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisratkaisu, jossa polttoaineena oleva jäte kaasutetaan, kaasu puhdistetaan ja poltetaan tavallisessa maakaasukattilassa. Kierrätyspolttoainetta laitos käyttää 250 000 tonnia vuodessa, minkä ansiosta hiilidioksidipäästöt ovat 410 000 tonnia pienemmät kuin vastaavassa kivihiilivoimalassa. Korkean hyötysuhteen laitos on kehitetty yhteistyössä Metson, Lahti Energian ja VTT:n kanssa.

”Metso on kehittänyt kaasutusteknologioita 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Vuodesta 2008 olemme yhteistyössä Lahti Energian kanssa panostaneet kehitystyöhön, jonka tavoitteena oli kaasutukseen perustuva ja kierrätyspolttoaineita käyttävä, korkean hyötysuhteen voimalaitos. Yhteistyö johti kaupalliseen sovellukseen ja teollisen mittakaavan voimalaitoksen käyttöönottoon vuoden 2012 keväällä”, kertoo kaasutusliiketoiminnan johtaja Juhani Isaksson Metso Powerilta. 

Ainutlaatuinen kokonaisratkaisu

Lahti Energian voimalaitos käyttää vuodessa 250 000 tonnia kierrätyspolttoainetta, joka valmistetaan erilliskerätyistä, materiaalikierrätykseen kelpaamattomista palavista jätteistä, kuten muovista, paperista, pahvista ja puusta.

Kierrätyspolttoaineen ansiosta hiilidioksidipäästöt ovat vuodessa 410 000 tonnia pienemmät kuin jos polttoaineena olisi kivihiili.

”Lahti Energian voimalaitoksesta tekee erikoisen se, että siinä kaasutukseen on lisätty tuotekaasun puhdistus, jonka ansiosta kattilaan saadaan korroosiovapaat olosuhteet. Kaasutus, kaasun puhdistus ja tehokas maakaasukattila yhdessä mahdollistavat korkean hyötysuhteen höyryprosessin.”

Voimalaitos tuottaa 50 MW sähköä ja 90 MW kaukolämpöä. Lahti Energia on investoinut voimalaitokseen 160 miljoonaa euroa.

Pitkä kehityshistoria

”Voimalaitos on käyttöönottovaiheessa ja se tulee olemaan Metsolle referenssikohteena, kun aloitamme sovelluksen lanseerauksen markkinoille. Uskomme, että sille riittää kiinnostusta maailmanlaajuisesti.”

”Tekes on rahoittanut useita kaasutukseen liittyviä Metson hankkeita, mutta erityisesti kaasun puhdistukseen liittyvä kehitystyö oli mittava hanke. Kysymys oli kokonaan uudesta ratkaisusta, siksi Tekesillä oli merkittävä rooli – se jakoi riskiä ja valoi uskoa sekä motivoi Metsoa itseäänkin sijoittamaan hankkeeseen, jolla vielä muutama vuosi sitten olivat melko epävarmat näkymät.”

 

Lisätietoja

Juhani Isaksson
Metso Power
puh. 040 830 4402
juhani.isaksson(at)metso.com

Teksti: Viestintätoimisto Teonsana Oy