Huittinen: Vanha meijerialue syttyy uuteen yhteisölliseen elämään

Huittisten kaupunki kehittää vanhaa meijerialuetta monimuotoiseksi, hyvät palvelut kattavaksi asuinalueeksi. Itse meijeri on museoviraston suojelun alainen kiinteistö, joka on tällä hetkellä vajaakäytössä ja peruskorjauksen tarpeessa. Vanha, arvokas rakennus saa uuden merkityksen, kun sinne rakennetaan ikäihmisille soveltuvia asuntoja.

Maaseutumaisissa kaupungeissa on vahva trendi siihen, että väki muuttaa reuna-alueilta keskustaan parempien palvelujen ääreen. Tämä kehitys havahdutti Huittisten kaupungin miettimään uudenlaisia senioriasumisen muotoja ja niiden yhteyteen liitettäviä palveluja.

”Meijeriin ei tehdä pelkästään asuntoja, vaan sinne tarvitaan myös palveluja, joita kunta itse tai yritykset voivat tarjota. Meijerin ympärille on puolestaan kaavoitettu asuinalue, jonne rakennetaan kerros- ja rivitaloja. Ajatuksemme on siis se, ettei meijerin alueesta tule pelkkä vanhuskortteli, vaan yhteisöllinen keskus, jonne saadaan muuttamaan myös nuorta väkeä. Alueen palvelut suunnataan kaikille siellä asuville perheille”, tähdentää elinkeinojohtaja Eila Törmä.

Huittisten asumis- ja palveluympäristökonsepti -kehityshankkeen suunnittelu alkoi vuonna 2010. Tekes rahoitti suunnittelutyötä vuoden 2011 loppuun asti ja nyt työ jatkuu kaupungin omilla rahoilla.

”Alueen kaavoitus on valmis ja se on hyväksytty kaupunginvaltuustossa. Meillä on myös arkkitehtipiirustukset siitä, mitä meijerin eri kerroksiin on tarkoitus tulla. Kyseessä on noin 35 miljoonan  euron hanke, josta itse meijerin kunnostaminen nielee 5–6 miljoonaa euroa. Käymme rahoituksesta parhaillaan neuvotteluja pääomasijoittajien kanssa”, taustoittaa Törmä hankkeen tilannetta.

Kaupunki ja yritykset vastaavat palveluista yhdessä

Törmän mukaan kaupunki itse ei voi alueen kehittämiseen sijoittaa, koska Huittisilla on paljon muita taloudellisia haasteita ratkottavanaan. Vanhusten tehostetun palveluasumisen suhteen on myös vielä avoimena, ottaako kaupunki sen itse hoitaakseen vai ostetaanko se sopimuksella yksityiseltä yritykseltä.

”Meijerin suhteen on tarkoitus, että kaupunki ja yritykset tarjoavat siellä palveluja yhdessä rinta rinnan ja vastaavat palvelukokonaisuudesta”, Törmä korostaa. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että tällaisen monituottajamallin hyväksyminen ottaa aikansa perusturvapuolella, mutta myös poliittisesti.

”Ilmassa on edelleen hieman sellaista vanhakantaista ajattelua, että kaupungit voisivat itse hoitaa kaiken, mutta eurojen valossa tilanne on se, että vanhuspalvelujen toteutukseen tarvitaan kumppaneiksi yksityisiä yrityksiä.”

Huittisten kaupunki on joka tapauksessa erittäin sitoutunut meijerialueen kehittämiseen ja työtä on tehty tiiviisti työpajoissa kaupungin ylintä johtoa myöden. Mikäli Huittisten hanke etenee suunnitellusti ja lopullisia päätöksiä saadaan vuoden 2013 alussa, on Törmän arvion mukaan meijerialueen ensimmäiset asunnot valmiina noin 1,5 vuoden päästä. Valmistuessaan asuinalue tulee vetämään 500–700 asukasta.

Meijerialueen kehittämiseen liittyvän hankkeen osapuolina ovat olleet Wiktio Oy, Ailecon Oy ja Citron Oy sekä Turun yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Sastamalan koulutuskuntayhtymä.

Lisätietoja

Eila Törmä
elinkeinojohtaja
Huittisten kaupunki
puh. 044 560 4203
eila.torma(at)huittinen.fi
www.huittinen.fi
 

Teksti: Teonsana Oy