Ensto Finland Oy: Sähköauton lataustolpat erottuvat muotoilulla

Muotoilu, toiminnallisuus ja elinkaarikestävyys ovat tekijöitä, joilla suomalaisen Enston kehittämät sähköauton lataustolpat ja -järjestelmät erottautuvat kilpailijoistaan. Tällä hetkellä toimitetaan 3. sukupolven järjestelmiä, joissa lataus on nopeampaa ja joiden etäohjaus ja hallintaohjelmisto tekevät niistä sekä käyttäjälle helppoja että latausoperaattorille helposti ylläpidettäviä.

”Sähköauton lataustolppien kehitystyö alkoi vuonna 2008. Primus motor oli Enston perustaja Ensio Miettinen, joka oli havainnut sähköautotrendin voimistuneen kansainvälisesti. Toisaalta Enstossa on perusosaaminen ja teknologiat lataustolppien kehittämisen ja tekemiseen, koska yhtiöllä on laajasti sekä tuotekehitysosaamista sähkötekniikan alueelta. Halusimme myös laajentaa liiketoimintaa ja asiakaskuntaa”, kertoo uusista teknologioista vastaava johtaja Matti Rae Ensto Oy:stä.

Ensto on tehnyt lataustolppien kehityksessä yhteistyötä suomalaisten johtavien energiayhtiöiden kanssa, ja lataustolppia on toimitettu mm. pääkaupunkiseudulle.  Jo vuonna 2009 Ensto sai ensimmäisen kansainvälisen kaupan Oslosta, jonne toimitettiin muutama sata lataustolppaa.

Hymyilevä ulkonäkö ja elinkaarikestävyys

”Lataustolppamme erottuvat hymyilevällä ulkonäöllä, helppokäyttöisyydellä sekä vandaalin- ja säänkestävyydellä. Ne on rakennettu modulaarisiksi, siksi osien vaihtaminen esimerkiksi huollon yhteydessä on mahdollista. Lataus voidaan aloittaa RFID-kortilla tai matkapuhelimella sen jälkeen kun on saanut käyttöoikeuden.”

Ensto on tehnyt yhteistyötä energiayhtiöiden, autovalmistajien ja -maahantuojien kanssa.

”Norjan lisäksi olemme toimittaneet järjestelmiämme muun muassa Ranskaan, Tšekkeihin ja Venäjälle. Odotamme, että orgaaninen kasvu tulee olemaan merkittävä markkinan kasvun myötä.”

Uusi tuote, uusi markkina

”Kehitystyö on ollut suuri panostus perheyhtiölle, koska olemme luomassa jotakin aivan uutta: uusia tuotteita markkinoille, uutta teknologiaa ja muutosta arjen autoiluun. Uuden tuotteen ja uuden markkinan kehittäminen on kaikkein riskialtteinta, siksi voi sanoa, että Tekesin rahoitus on ollut oikeassa roolissa.”

Tekesin käynnistämä sähköautoihin liittyvä EVE-ohjelma on näkyvyydellään tuonut merkittävää hyötyä alalle.

Lisätietoja:

Matti Rae
Ensto Oy
puh. 040 503 5792
matti.rae (at) ensto.com

Teksti: Teonsana Oy