Eniram: Merenkulun energiatehokkuuden pioneeri kasvaa vauhdilla

Ohjelmistoyritys Eniram toimittaa meriteollisuudelle päätöksenteon tukijärjestelmiä, joiden avulla alus pystyy säästämään jopa miljoonan euron arvosta polttoainetta vuodessa.

Alansa pioneeri on kasvanut perustamisestaan vuodesta 2005 lähtien suurin harppauksin ja tänä vuonna liikevaihto ylittää jo kuusi miljoonaa euroa. Eniramin järjestelmät keräävät reaaliaikaista tietoa aluksen tilasta ja auttavat päällystöä löytämään alukselle ihanteellisen kulkuasennon, nopeuden ja työntövoiman.

"Isolla aluksella voidaan näin säästää polttoainetta jopa miljoonan euron edestä vuodessa. Vastaava vuosittainen ympäristövaikutus on keskimäärin noin 3 500 tonnia vähemmän hiilidioksidia vuodessa", kertoo Eniramin teknologiajohtaja Henrik Dahl.

"Järjestelmämme on nyt noin sadassa laivassa ja maailmassa on noin 25 000 kaupallisesti toimivaa isoa laivaa. Se merkitsee yrityksellemme valtavaa markkinapotentiaalia”, Dahl jatkaa.

Tekes on ollut välttämätön kumppani

Tekes oli mukana jo yrityksen perustamisvaiheessa ja Tekesin avulla palkattiin Eniramin ensimmäinen työntekijä vuonna 2005. Ensimmäiset kaksi vuotta Eniramissa tehtiin sovellusten teknistä kehitystyötä.

Tuotekehitystä on tehty vuosina 2003–2007 toimineessa Meriteollisuusyhdistys ry:n ja Tekesin MERIKE-teknologiaohjelmassa. Liiketoimintaansa Eniram on kehittänyt Tekesin Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoituksella.

"Yhtiömme historian voi jakaa kolmeen vaiheeseen: alkuvaiheen tuotekehitys ja markkinatutkimus vuosina 2005–2007, joista emme olisi selvinneet ilman Tekesiä. Pääomasijoittajia tuli mukaan yrityksen kansainvälistysvaiheessa vuodesta 2008 lähtien, kun tuotteelle oli selkeä kysyntä markkinoilla. Nyt olemme siirtymässä jatkuvan tuotekehityksen ja kasvun vaiheeseen", Dahl kertoo.

Kehitystyö on tuonut Eniramin toimintaan lisäarvoa. Alansa pioneerina yritys on hankkinut markkinoilla etumatkan.

"Menestyksemme olisi varmasti jäänyt erinäköiseksi, jos olisimme joutuneet menemään puolivalmiilla konseptilla ja tuotteella markkinoille. Tällä hetkellä meillä ei ole suoranaisia kilpailijoita markkinoilla, mutta niitä on tulossa kovaa vauhtia", Dahl jatkaa.

Eniram voitti Deloitte Technology Fast 50 Finland 2011 -listalla Suomen nopeimmin kasvaneiden teknologiayritysten sarjan. Listan 50 yrityksestä 43 on jossakin kehityksensä vaiheessa saanut Tekesin rahoitusta. Julkisen rahoituksen merkitys on suuri erityisesti yritysten alkuvaiheessa, jolloin yksityiset sijoittajat eivät vielä lähde rahoittamaan ideatasolla olevia yrityksiä.

Eniram voitti kuljetusluokan pääpalkinnon kansaivälisessä cleantch-kilpailussa 2012:
http://www.globalcleantech.org/

Lisätietoja

Teknologiajohtaja Henrik Dahl
p. 040 5892 111
henrik.dahl(at)eniram.fi

www.eniram.fi