Canatu: Nanonuppu mullistaa auton hallinnan

Tulevaisuuden autoissa kojelaudat muuttuvat kosketusnäytöiksi. Kuulostaa utopistiselta, mutta suomalainen Canatu Oy kehittää teknologiaa, jolla se on mahdollista.

Teknillisessä korkeakoulussa löydettiin vuonna 2006 uudenlainen hiilen rakenne - nanonuppu. Se on fullereenin ja hiilinanoputken yhdistelmä, joka mahdollistaa uusia toiminnallisia ominaisuuksia.

"Alkuperäinen keksintö oli raaka timantti, joten kehitämme materiaalia ja tuoteominaisuuksia eteenpäin. Teknologiana tämä soveltuu hyvin laaja-alaiseen käyttöön, mutta työtä on vielä paljon. Alkuun olemme keskittyneet hakemaan alueita, joissa materiaalilla saadaan suurin hyöty", sanoo talousjohtaja Mikko Kärkkäinen Canatu Oy:stä, joka TKK:n spin-offina kaupallistaa kyseisiä innovaatioita.

Muotoiltavia kosketussensoreita

Canatun hiilinanomateriaaleilla pystytään valmistamaan hyvin läpinäkyviä ja joustavia sähköä johtavia kalvoja.

"Yksi potentiaalinen kohde on kosketussensorit, koska tämä nanonuppukalvo on joustavaa ja sen takia sensoreita voidaan muotoilla nykyistä lennokkaammin. Esimerkiksi autoteollisuus on hyvin kiinnostunut kehittämään kokonaisia kojelautoja tällä menetelmällä", sanoo Kärkkäinen.

Käytännössä Canatu tuottaa siis ohuita, läpinäkyviä kalvoja, joissa on nanonuppuja ja -putkia. Tämän kalvon paksuutta ja sähkönjohtavuutta voidaan säädellä hyvin tarkasti.

"Me teemme maailman ohuimpia nanoputkikalvoja", Kärkkäinen sanoo.

Kukaan muu ei myöskään ole tuottanut näitä kalvoja teollisesti. Siksi Canatu Oy lähti mukaan Tekesin ohjelmaan osoittaakseen, että menetelmä skaalautuu laboratoriosta teolliseen tuotantoon. Pilottilaitosta rakennetaan Helsingin Konalaan. Tuotannon pitäisi alkaa vuonna 2012.

"Meidän linjassamme on käytännössä vain reaktori, jossa nanorakenteet syntetisoidaan ja alapuolella on painokone, joka painaa ne aerosolimuodosta kalvolle. Kilpailevissa menetelmissä on jopa 18-20 eri vaihetta", Kärkkäinen kertoo.

Tekes on ollut joustava

Toiminnalliset materiaalit -ohjelmaan osallistuvassa Canatussa kiitetään erityisesti Tekesin joustavuutta.

"Alamme on sellainen, että liikkeet ovat nopeita. Kun meillä on ollut tarve muuttaa suuntaa tutkimustulosten vuoksi, on Tekes nopeasti mukautunut", Kärkkäinen toteaa.

Kansainvälistä tunnustustakin on työlle tullut. Canatu valittiin vuonna 2010 arvostetulle Red Herring 100 Global -listalle. Palkinto jaetaan vuosittain sadalle parhaalle teknologiayritykselle maailmassa.

Lisätietoja

Talousjohtaja Mikko Kärkkäinen
Canatu Oy
Puh. 040 533 7872
mikko.karkkainen (at) canatu.com
www.canatu.com

 

Teksti: Ismo Savolainen

Pia Mörk