Aurubis Finland: Kuparijulkisivu kätkee aurinkolämpökeräimet

Rakennusten julkisivuihin täysin integroituvat aurinkolämpökeräimet ovat pitkäikäisiä ja kokonaan kierrätettäviä.

Porilainen Aurubis Finland Oy on tuonut markkinoille ratkaisun, jossa aurinkolämpökeräimet voidaan sijoittaa arkkitehtoniseksi osaksi rakennuksen esipatinoitua kuparijulkisivua.

"Tuotevalikoimaamme kuuluvat esipatinoidut kuparituotteet, joita käytetään rakennusten pintamateriaalina. Idea aurinkokeräinten integroimisesta kuparilevyyn sai vahvistusta Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelmassa, kun tehdyt mittaukset osoittivat kuparilevyjemme olevan puoliselektiivisiä pintoja ja soveltuvan siten aurinkolämpökeräimiksi. Sen jälkeen käynnistimme kehitystyön, johon tuli mukaan aurinkolämpöjärjestelmiin erikoistuneita asiantuntijoita," kertoo teknologia-asiantuntija Petri Konttinen Aurubis Finland Oy:stä.

"Rakensimme pilotin Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa. Pilotti ja sillä tehdyt testaukset antoivat vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin. Ensimmäinen toteutettu kohde on Porin uimahalli, joka otettiin käyttöön syksyllä 2011."

Kierrätettävä ja elinkaareltaan pitkä

Aurubisin kehittämä aurinkoenergiajärjestelmä on elinkaareltaan pitempi – jopa 40 vuotta – kuin tavalliset aurinkolämpöjärjestelmät.

"Järjestelmä on kokonaan kierrätettävissä, sillä se ei sisällä haitallisia aineita. Ratkaisumme soveltuu kohteisiin, joihin tavallisia aurinkokeräimiä ei ulkonäkönsä puolesta voi laittaa. Aurubisin järjestelmä täydentää esimerkiksi katolla olevia aurinkopaneeleita tai toimii yksinään vaihtoehtoisena ja lisäarvoa tuottavana ratkaisuna."

Tekesin ohjelma ratkaisevassa roolissa

"Ilman Toiminnalliset materiaalit -ohjelmassa tehtyä optisten ominaisuuksien tutkimusta emme olisi näin pitkällä. Hämmästyimme saatuja tuloksia ja niiden hyvyyttä. Tekesin avustuksella löysimme asiantuntijoita alkuvaiheen suunnitteluun ja testaukseen. Tekesin asiantuntijayhteyksien kautta olemme myös käynnistämässä yhteistyötä saksalaisen tutkimusinstituutin kanssa."

Lisätietoja

Teknologia-asiantuntija Petri Konttinen
Aurubis Finland Oy
p.konttinen (at) aurubis.com
puh. 040 829 8550

www.aurubis.com

Teksti: Pirjo Rötkönen
Kuva : Esa Kyyrö

Pia Mörk