Suomisen perhe 2040

”Tulevaisuus on sitten, kun olen iso”

Toivottavasti matkasi Suomisen perheen arjessa vuonna 2040 oli inspiroiva, meille se ainakin oli. Suomisen perheenjäsenten kautta kurkistimme, minkälaisia mahdollisuuksia ympäröivän maailman muutokset tuovat tullessaan.

Tarinoiden lisäksi halusimme saada selville, miten lapset,  eli huomispäivän aikuiset käsittävät tulevaisuuden. Niinpä tapasimme kolmetoista idearikasta ja innokasta esikoululaista. Piirtäen ja leikkien lapset kertoivat, miten he haluaisivat liikkua ja asua  tulevaisuudessa.

 

Lasten esittely

Miten me kuljemme töihin ja asumme?

Sanni 6 v.

Sanni haluaa aikuisena ratsastuksenopettajaksi. Sanni haluaa kulkea töihin vesibussilla. ”Se on sininen, jota ei erottais vedestä. Siinä ois itsekäyttämismoottori. Se menis itsestään, ja sille vois vaan kertoa, että minne haluu mennä.”

Sanni asuu talossa, jossa on näkymättömiä lasersähköseiniä. ”Jos tulee joku varas, ni se ei pääse sinne.” Sannin talossa on myös lasiseiniä, koska perhe haluaa nähdä mitä kaupungissa tapahtuu.  ”Koska pienistä ikkunoista ei nää ja tuu tarpeeksi valoa.”

Topias 6 v.

Topias haluaa kulkea aikuisena töihin hevosella. Tämän lisäksi Topias haluaisi taittaa työmatkansa myös vesiteitse, joko uiden tai hiihtäen. ”Suksetki ois tulevaisuudessa ihan erilaisii. Sä voisit vaan hiihtää veden päällä.”

Topiaksen talo sijaitsee myös veden päällä. Talossa on sähköantenneja, joita pitkin taloon tulee sähkö langattomasti avaruudesta. ”Ne suojelee myös ilmahyökkäyksiltä.”

Saana 6 v.

Saana haluaa olla isona noita tai velho, muttei missään nimessä jästi. Saana kulkee töihin itseohjautuvalla autolla. ”Autot on sellaisia leveitä. Ne ajais itse minne mä haluan. Voi leikkiä ja lukea matkalla. Sit ne menis nopeammin, kun on kiire.”

Saanan tulevaisuuden kodissa sekä talon sisällä että autotallissa kasvaa ruohoa. ”Perhe tykkää,  koska ne pystyy leikkimään ja pelaamaan pesistä.” Ruohonkasvun seurauksena on jouduttu kuitenkin hankkimaan supertehokas ruohonleikkuri. Saanan talossa on useita takkoja, joista osa sijaitsee talon katolla. ”Takoista tulee lämpöä alaspäin.”

Aarni 5 v.

Aarni haluaa kulkea työmatkansa moottoripyörällä. Myös muut moottoroidut ajoneuvot kelpaavat työmatkojen taittamiseen. ”Mä haluun mennä töihin simpukkatuolilla, sellasella missä on turbomoottori.”

Aarni haluaa asua veden alla talossa, jonka päällä on suojakupu, jotta siellä pystyy hengittämään. Vedenalainen asumus tarjoaa myös lähiruokaa. ”Siellä kasvaa levää kaikkialla. Levää kasvatetaan talon viereen uponneessa laivassa, mistä sitä syödään.”

Miklos 6 v.

Miklos toivoo kulkevansa työmatkat joko ratikalla tai lentävällä potkulaudalla. ”Ois tosi kätevää  mennä ilmassa lentävällä potkulaudalla, missä ois automaattiset turbomoottorit. Sit sen vois  muuttaa sukelluspotkulaudaks, missä ois kaks vesisuihkumoottoria.”

Olivia 5 v.

Oivia haluaisi kulkea työmatkansa pyöräillen.

Olivian kodin yläkerrassa olisi kasvihuone ja keinu. Ruoanlaitosta Olivian kodissa vastaa robotti. ”Mä vaan sanon sille mitä mä haluan syödä.”

Peppi 6 v.

Pepin tulevaisuuden talon lattia on nurmikkoa. Peppi haluaa asua yhdessä isän, äidin, mummin ja  vaarin sekä serkkujen kanssa. Talon yläkerrassa on puutarha ja pihalla iso uima-allas.

Pepin talossa aurinkoenergia otetaan myös hyvin hyötykäyttöön. ”Ruoka valmistuu auringossa. Robotti vie ruoan aurinkoon, ettei tarttis käyttää uunia.”

Malva 6 v.

Malva haluaa isona opettajaksi. Mieluiten Malva kävelisi työmatkansa. Malvan talon yhteydessä on koulu, johon pääsee suoraan talossa olevasta liukumäestä. ”Päiväkodeissa on skeittiparkit.”

Tulevaisuuden tekijät

Lopuksi

Aika ajoin on syytä katsella kauemmaksi ja miettiä millaisia mahdollisuuksia tulevaisuudella on annettavana ihmisten arkeen ja yritysten liiketoiminnalle. Asiantuntijat ja ehkä jopa vuoden 2040 päättäjät ovat päätyneet tällaiseen visioon Suomisen perheestä. Kuinka me etenemme kohti visiota ja säilytämme samalla Suomen kilpailukyvyn, sitä kehitystä Tekes haluaa olla  mukana tekemässä. Julkaisun taustalla ovat Tekesin strategian painopisteet Elinvoimainen ihminen, Luonnonvarat ja kestävä talous sekä Älykäs elinympäristö.

Kestävällä tavalla valmistetut tuotteet ovat jatkossa entistä kilpailukykyisempiä. Uusiutuvan energian ja erilaisten raaka-aineiden tehokas ja vastuullinen käyttö tarjoavat suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kasvaa ja uudistua. Näin ne tuovat kestävää kilpailuetua ja talouskasvua koko yhteiskuntaan.

Ihmisillä on yhä suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan terveyteensä teknologian ja kehittyneiden palveluiden keinoin. Uudet ratkaisut luovat uutta liiketoimintaa ja tuovat elämänlaatua arkeen. Hyvinvointia edistävillä tuotteilla ja palveluilla luomme valoisaa tulevaisuutta Suomelle.

Eri teknologioista pitää muodostaa käyttäjälähtöisiä kokonaisuuksia, jotka auttavat arjen tilanteissa. Näille sovelluksille on kasvavaa kansainvälistä kysyntää, koska ihmisen arki on pohjimmiltaan yllättävän samanlaista kaikkialla.

Kiitokset upeasta työstä Marleena Ahoselle, Kristiina Nurmenniemelle ja Ville Niemelle. Tässä esityksessä on vain jäävuoren huippu läpikäydystä materiaalista ja haastatteluista.

Helsingissä syyskuussa 2013

Teija Lahti-Nuuttila
Johtaja, Luonnonvarat ja kestävä talous

Minna Hendolin
Johtaja, Elinvoimainen ihminen

Reijo Kangas
Johtaja, Älykäs elinympäristö

Teija, Minna ja Reijo