Suomisen perhe 2040

”70 % työmatkoista tehtiin viime vuonna polkupyörällä!”, ällistelee Suomisen perheen tytär lukiessaan älydesignvaatteita valmistavan Mariraita Oy:n tilinpäätöstä.

”Äiti puhuikin pyöräilyllä ansaituista päästöoikeuksistaan.” Työmatkapyöräilyn suosio selittää ympäristötilinpäätöksen valoisia lukuja merkittävistä päästövähennyksistä.

Hyvinvointitilinpäätöksestä tyttären huomion kiinnittävät nollaluvut, kuten työtapaturmat ja sähköpostit. ”Työilmapiiri ja työntekijöiden onnellisuusaste ovat huipussaan. Tänne mäkin haluun töihin.”

 

Työelämä: asiantuntijan kommentti

Lue lisää

Tekesin ohjelma Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa

työelämä

”Pitää vielä saada ukkokin aktivoitumaan niin saadaan perjantaina vaihdettua nämä oikeudet pihveihin”, äiti toteaa kollegalleen polkiessaan töihin.

Työnantajat kannustavat työmatkapyöräilyyn. Pienentyneestä hiilijalanjäljestä työntekijät palkitaan päästöoikeuksilla, jotka toimivat rahana ostettaessa korkeapäästöisiä tuotteita. Työnantaja on myös huomannut hyötyliikunnan positiivisen vaikutuksen työhyvinvointiin.

”Kyllä vireystila on noussut huomattavasti aamupyöräilyn ansiosta. Tänään sain hommat ennätysajassa valmiiksi!” Äidin lähdettyä töihin vaari on tullut viettämään aikaa pojanpoikansa kanssa. Vaari esittelee etupihalla pojanpojalleen skeittilautaansa. Poika ottaa hoverboardinsa esille ja kumppanukset lähtevät rullailemaan katua pitkin kohti kauppaa. ”Näissä 70-luvun Kalifornian malleissa meillä oli vielä pyörät huollettavana.”

Paluumatkan vaari kävelee, ruokakassi kulkee kätevästi hoverboardilla ja poika harjoittelee vanhan mallin rullalautailua. ”Saankohan minäkin tulevaisuudessa työmatkojen rullalautailusta päästöoikeuksia?”

 

Kevyt liikenne: asiantuntijan kommentti

kevyt liikenne

Lue lisää

”Puutöitä, vähän siistiä!”, iloitsee Suomisen poika, joka on tähän asti valmistanut lelunsa 3D-tulostimella.

Pojalla ja hänen ystävillään on lukujärjestyksessä vapaavalintaista oppimista, ja he ovat kokoontuneet vaarille opettelemaan puutyön saloja.

”Vaari, miten sinä tiedät tämän kaiken?”

”Nikkaroin aikoinaan suomalaisia designhuonekaluja.”

Poika saa vaarin oppitunnista opintopisteitä sekä ansioluetteloonsa merkinnän harrastuneisuudesta. ”En malta odottaa, että järjestät ystäviesi kanssa minulle työpajan 3D-tulostamisesta.”

 

Vapaavalintainen oppiminen: asiantuntijan kommentti

Lue lisää

Oppimisratkaisut-ohjelma

 vapaavalintainen oppiminen

”Eiköhän se parin viikon jogurttikuurilla ala talttumaan”, lääkäri kertoo etäyhteyden välityksellä. Vaarin syövän hoidossa on käytetty jogurtteja, joihin istutetut nanorobotit kulkeutuvat täsmällisesti kasvaimeen. “Kyllä maitotuotteet miehen tiellä pitää”, vaari tokaisee mummille syötyään jogurttinsa. Vaarin tervehtymisen kannalta merkittävä rooli on ollut myös vertaisyhteisöllä, jonka jäseniltä vaari on saanut paljon tukea, sekä sairauden hoitoon liittyvää terveys- ja ravitsemusneuvontaa.

”Aamun arvojen mukaan mummin verenpaine näyttää olleen hieman koholla. Laitan täsmälääkkeen tulemaan.”Lääke sujahtaa olohuoneen postiputkesta sisään muutaman minuutin kuluttua. ”Sehän tuli kuin apteekin hyllyltä”, mummi sanoo lääkärille.

“Paljonkos meillä on sukan varressa kantasolupankissa?”, vaari kysyy etäyhteyden päätyttyä. “Kyllä sinne sinun elintasovatsasi ansiosta on jonkin verran kertynyt”, mummi naurahtaa.

 

Täsmälääkkeet: asiantuntijan kommentti

Lue lisää

Täsmälääkkeet