Ubiikkiteknologian suuri haaste uutismedialle

Tavoitteena selkeäkieliset innovaatiouutiset - ubiikkiteknologian suuri haaste uutismedialle 

Aika: 19.3.2013 klo 12-17
Paikka: Sokos Hotel Pasila, Helsinki, Maistraatinportti 3

Ubiikki uutismediassa -tutkimushankkeen tutkijat esittelevät kaksivuotisen tutkimuksensa tuloksia 19.3.2013 Helsingissä työpajassa, jonka tarkoituksena on löytää uusia keinoja innovaatioviestinnän ja -journalismin ajankohtaisiin ongelmiin. Keskustelevaan, iltapäivän mittaiseen työpajaan mahtuu enintään 30 innovaatioista kiinnostunutta toimittajaa tai viestinnän ammattilaista.

Tutkijoiden mukaan innovaatiojournalismi on ollut poikkeuksellisen hidas omaksumaan ubiikkiin eli jokapaikan tietoteknologiaan liittyviä käsitteitä. Sitä mitä ei ymmärretä, ei voida kunnolla viestiä.

Tietokoneistumisen kolmannen aallon peruskäsitteet syntyivät jo yli 20 vuotta sitten. Reaaliaikaiset tietovirrat ovat jo monin tavoin muuttaneet arkeamme, mutta innovaatioviestintä ja -journalismi ovat vasta nyt heräämässä muutokseen, mahdollisuuksiin ja uhkiin.       

Pekka Ala-Pietilän työryhmän ICT-2015 raportin mukaan ”Suomi on pudonnut nopeasti kasvavissa digitaalisissa palveluissa seuraajaksi, vaikka meillä olisi mahdollisuus kulkea kärjessä." Yksi mahdollinen selitys voi olla, että suomalainen innovaatioviestintä on viime vuosina epäonnistunut tehtävässään välittää tehokkaasti olennaista uutta innovaatiotietoutta ja tämän takia uudet ideat ja oivallukset ovat jääneet Suomessa syntymättä. 

Uhkana on, että perinteisen uutismedian toimintaedellytysten yhä heikentyessä ja teknologisten muutosten nopeutuessa, laadukas innovaatioviestintä on yhä vaikeampaa.

 

Ohjelma

12:00 - 12:30 Rekisteröinti ja voileipälounas
   
12:30 - 12:45 Tilaisuuden avaus, Kaj Nordgren, Tekes
   
12:45 Keskustelua aiheista. Johdannot ja facilitointi: Jari Kaivo-oja, Risto Kunelius ja Turo Uskali
  • Jokapaikan tietotekniikan käsiteviidakko ja journalismin hitaus omaksua uutta
• Jokapaikan tietotekniikka journalistien silmin
• Jokapaikan tietotekniikan uutisointi ubi-alan toimijoiden näkökulmasta
   
14:30 - 15:00 Verkostoitumista ja kahvi
   
  Keskustelu jatkuu
  • Jokapaikan tietotekniikka ja sosiaalinen media
• 'Jokapaikan journalismin' uljas tulevaisuus
   
16:30 Tilaisuus päättyy