Ubiikit M2M-palveluverkot

Ympäristössämme on valtava määrä erilaisia tietokoneita sisältäviä koneita, laitteita ja sensoreita, joita pitää monitoroida ja ohjata. Ihmisen ja koneen tai koneiden välistä kommunikaatiota kutsutaan Machine-to-Machine (M2M) -kommunikaatioksi.
ITEA2 Usenet -projektin tarkoituksena oli mahdollistaa innovatiiviset M2M-palvelut, joita tuottavat erilaiset heterogeeniseen ja langattomaan internet-verkkoon kytketyt koneet ja laitteet. M2M-palvelussa laitteiden tuottamaa informaatiota kerätään, siirretään ja prosessoidaan automaattisesti. Tarvittaessa perustetaan interaktiivinen yhteys etäällä olevien laitteiden kanssa ihmisen pyynnöstä tai automaattisesti koneiden kesken.

Hankkeessa määriteltiin yleisluontoinen M2M-palvelukonsepti erilaisille sovellusalueille. Tällaisia ovat mm. rakennetun ympäristön etämonitorointi ja ohjaus, liikkuvien koneiden ylläpito ja ohjaus, etäkäyttäjäympäristöt ja liikenteen liikkuvat telematiikkajärjestelmät. Hankkeella oli suuri vaikutus myös M2M-standardointiin.

Tuloksia kelpaa esitellä numeroin: neljä patenttihakemusta, kolme uutta tutkimusprojektia, yksi spin off -yritys ja 55 julkaisua. Hankkeessa toteutettiin kahdeksan innovatiivista M2M-demoa, ja tuloksia hyödynnetään mukana olleiden yritysten 13:ssa eri tuotteessa. Kansainvälisessä hankkeessa oli mukana 18 kumppania neljästä maasta.

Lisätiedot: Juhani Latvakoski, VTT, juhani.latvakoski (at) vtt.fi