Tietoturvallinen suositusinfrastruktuuri avoimessa monitoimijaympäristössä

Ubiikkien palvelujen personointi on tähän saakka ollut haasteellista, sillä monitoimijaympäristössä eri tahot eivät lähtökohtaisesti saa jakaa asiakastietoa keskenään. Kuluttaja itse voi toki jakaa tuottamaansa personointitietoa, mutta tämä tieto ei rikastu palveluja käytettäessä. Lisäksi tietoturvakysymykset rajoittavat kuluttajien halua avata yksityiselämäänsä kolmansille osapuolille.

Hankkeessa kehitettiin käytännön toteutus, jonka avulla kuluttaja voi jakaa ja jopa myydä automaattisesti rikastuvaa personointitietoa ilman, että hänen yksityisyytensä vaarantuu. Menetelmä on sukua itseorganisoituville piirrekartoille ja yhteisölliselle suodatukselle. Järjestelmä on avoin, mutta silti suojattu väärinkäytöksiä vastaan. Laskenta tapahtuu laitteiden välisenä kommunikointina. Laitteet ja tietovarastot on hajautettu kuluttajien ja toimijoiden itsensä valitsemille luotetuille tahoille. Henkilökohtaisen tiedon käsittely esimerkiksi mobiililaitteilla on näin myös mahdollista.

Ratkaisu sopii tahoille, jotka pystyvät tarjoamaan parantunutta käyttökokemusta saadessaan asiakkaiden elämäntapaan liittyvää tietoa. Alkuvaiheessa ensimmäisiä hyödyntäjiä ovat mediatalot ja B2C-markkinointi. Loppukäyttäjinä voivat olla jopa tietoturvatietoiset kuluttajat.

Käytännön toteutus etenee kenttäkoevaiheeseen Tivit Oy:n koordinoimassa Next Media ICT-SHOK -tutkimusohjelmassa. Yhteistyö on käynnistynyt myös norjalaisen tutkimusohjelma Nxt Median, erityisesti NTNU Trondheimin kanssa.

Hankkeen osapuolet olivat VTT ja Aalto SCI.

Yhteystiedot:
Ville Ollikainen, VTT, +358 20 722 6017, ville.ollikainen(at)vtt.fi

NABC -analyysi