Laivojen muodostama tutkaverkko auttaa jäänavigoinnissa

Jäissä kulkevat laivat tarvitsevat tietoa jääkentästä turvallisten ja sujuvien kuljetusten takaamiseksi. ShipSensorNet-hankkeessa toteutettiin prototyyppi järjestelmästä, jossa laivat ja rannikkoasemat muodostavat anturiverkon.

Verkolla voidaan seurata jäätilannetta automaattisesti tutkasta saatavan datan ja laivojen kulkutietojen avulla. Järjestelmä helpottaa talvimerenkulkua ja tukee mm. merenkulun viranomaisia, laivanvarustamoja ja öljy-yhtiöitä.

Tulevaisuudessa suunnitteilla on myös mm. hanke laivojen nopeustiedon hyödyntämiseen sekä uusia ominaisuuksia IBNet-järjestelmään, joka on hajautettu tietojärjestelmä jäänmurtajalaivaston toiminnan seurantaan ja ohjaamiseen.

Hankkeeseen osallistuivat VTT, Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Image Soft, BP Shipping ja Rettig Group Ltd Bore. ShipSensorNet-hanke onnistui Image Softin mielestä hyvin. Yritys sai hyviä kontakteja ja tietämys talvimerenkulusta kasvoi. Image Soft on hankkeen päättymisen jälkeen kehittänyt tutkakuvatallennintaan edelleen ja toimittanut niitä asiakkaalle tutkimuskäyttöön. Laitteistoa on myös tarjottu ulkomaille.

PDF

Lisätiedot: Ville Kotovirta, VTT, ville.kotovirta (at) vtt.fi