Internet yhdistää sähköisen liikenteen ja energiaverkon

Tulevaisuudessa yleistyvä sähköllä toimiva liikenne vaatii taustalleen järjestelmän, joka yhdistää sähköisen liikenteen tiedonkäsittelyjärjestelmät ja liikenteen energianlähteenä käytettämän energiaverkon järjestelmät toisiinsa. Yhteistoiminta sisältää monimutkaisia tiedonkäsittelytarpeita.

Ubicom-hankkeen Internet of Energy -projekti (IoE) kehittää teknologioita, jotka yhdistävät sähköisen liikkumisen ja energiaverkkojen järjestelmät. Projektissa kehitetään sähköautojen latausjärjestelmiä ja niiden liittymistä energian tuotantoon, ohjaukseen, myyntiin sekä käytettäviin kiinteistöjärjestelmiin.

Energiaa ohjataan sinne, missä sitä käytetään

Projekti keskittyy sähköisen liikkumisen mahdollistaviin infrastruktuureihin, jotka perustuvat hajautettuihin sulautettuihin järjestelmiin. Järjestelmän täytyy tietää käyttäjien tarpeet, latauspaikat ja tilanne energiaverkoissa, jotta se pysyy jatkuvasti ajan tasalla siitä, mitä verkossa tapahtuu ja missä energialle on tarvetta.

Internetin, sähköisen liikkumisen sekä energia- ja kiinteistöjärjestelmien yhdistyminen vaatii mutkikkaita, standardeihin pohjautuvia palvelu- ja kommunikointiratkaisuja sekä teknisesti haastavia sulautettuja ratkaisuja. Kehitettävillä sulautetuilla järjestelmillä saadaan aikaiseksi olennaisia parannuksia liikenne-, kiinteistö- ja energiajärjestelmiin siten, että järjestelmät toimivat sekä kustannus että energiatehokkaasti.

Projektissa on mukana huomattava joukko globaalisti toimivia yrityksiä Suomesta ja ulkomailta. Yritysten kanssa tehdään yhteistyötä sekä kotimaassa että useissa Euroopan maissa. Projekti jatkuu vuoden 2014 lokakuun loppuun saakka.

 

Internet of Energy -hankkeeseen osallistui 40 organisaatiota kymmenestä maasta. Suomalaisia projektiyhteistyökumppaneita olivat Elektrobit, Empower IM, Emtele ja VTT sekä Saksasta Siemens. Muut yhteistyökumppanit olivat Itävallasta, Belgiasta, Tšekistä, Italiasta, Hollannista, Norjasta, Espanjasta ja Englannista. Lisätietoa http://www.artemis-ioe.eu/ ja Juhani Latvakoski, Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Projekti on rahoitettu eurooppalaisesta sulautettuja tietotekniikkajärjestelmiä kehittävästä ARTEMIS-ohjelmasta. Suomen ARTEMIS-projektit rahoitetaan Tekesin Ubicom-ohjelmasta.