Liikkuminen palveluna

Liikkuminen palveluna -yhteisohjelma

Suomeen kehitetään maailman ensimmäistä avointa innovaatioalustaa liikkumisen palveluille (MaaS, Mobility as a Service) Tekesin ja liikenne- ja viestintäministeriön yhteisohjelmana.

Tekes käynnistää markkinavuoropuhelun uudenlaisen ovelta ovelle -liikkumispalvelun kehittämiseksi ja pilotoimiseksi. Ovelta ovelle -palvelussa voidaan etsiä, tilata, maksaa ja seurata  koko matkaketjun toteutumista. Pilotissa pyritään ymmärtämään erilaisten käyttäjäryhmien ja käyttäjäprofiilien mukaisia tarpeita ja kyetään luomaan palvelua näille sopivaksi.

Sujuvien ja saumattomien liikkumispalvelujen kehittäminen edellyttää uudenlaista liikkumisoperaattoria (Mobility Operator). Jotta liikkumisoperaattori voi yhdistellä olemassa olevia palveluja, nykyisten liikenneoperaattorien (esim. rautatie, taksit, paikallisliikenneoperaattorit) tulee tarjota avoimet rajapinnat:

1. aikataulutietoihin,
2. reaaliaikaisiin liikkumisvälineiden sijaintitietoihin ja
3. maksujärjestelmiin.

Liikkumisoperaattorien mahdollistamien palvelujen kehittämiseksi keskeistä on demonstroida runkoliikenteen, paikallisliikenteen ja last mile -palvelut yhdistäviä ratkaisuja.

”Yhdistetään metro-, bussi-, juna- ja raitiovaunuliikenne, taksit, kimppakyydit ja kaupunkipyörät saman katon alle, yhteen älypuhelimessa sykkivään sovellukseen. Sitten laitetaan yritykset kilpailemaan siitä, kuka tarjoaa puhelimen näppäilijän tilaaman matkan nopeimmin tai halvimmalla.” Liikenneinsinööri Sonja Heikkilä Hesarissa 7.10.2014.

Katso myös Prezi-esitys ja Youtube-video aiheesta.

Liikennelabra on Liikenne- ja viestintäministeriön käynnistämä kokeiluhanke, jonka tavoitteena on edistää älyliikenteen palvelumarkkinan syntymistä.

Uutiset

Error in Article feed: {{error}}

Ei hakutuloksia

{{article.PageName}}
{{article.Ingress}}
Paikka: {{article.Place}}
{{article.TimeFrameTitleByArticleType}} {{article.TimeFrame}}
{{article.ContactPerson}}
Error in Article feed: {{error}}

Ei hakutuloksia

{{article.PageName}}
{{article.Ingress}}
Paikka: {{article.Place}}
{{article.TimeFrameTitleByArticleType}} {{article.TimeFrame}}
{{article.ContactPerson}}