Maailmanvalloittajien polulla

Kun kotiinpaluu kannattaa...

Joskus paluu lähtöruutuun kannattaa, jos valittu tie ei ollutkaan oikea. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat voivat kohdistua koti-Suomeenkin, josta käsin toimitaan silti muualle päin maailmaa. Tutustu Valtavalon tarinaan menestyksekkäästä kotiinpaluusta ja oikeiden kohdemarkkinoiden löytymisestä.

Pohjoissuomalaiselle energiatehokkaiden valaistusratkaisujen valmistaja-toimittajalle Suomi osoittautui sittenkin Kiinaa kannattavammaksi.

Valtavalo perustettiin vuonna 2008, kun IT-bisneksessä kannuksensa hankkineet veljekset Markku ja Tuomas Laatikainen halusivat toteuttaa unelmansa samassa yrityksessä työskentelemisestä. Veljekset saivat pian selville, että Aasiassa oli kehitetty kokonaan uusi tuote, LED-valoputket. He tilasivat kaikilta sopiviksi katsomiltaan valmistajilta näytekappaleet ja toimittivat ne analysoitaviksi Oulun yliopistolle.

Valtavalon tuotekehitys sijaitsee Oulussa ja täysin automatisoitu tuotanto Kajaanissa. Automatisoinnin etuina ovat kustannustehokkuus volyymituotannossa ja poikkeuksellisen hyvä laatu, koska kaikki lopputuotteet myös testataan automatisoidusti.

”Meidän tärkeimmät asiakkaat löytyvät teollisuudesta. Tämän lisäksi varastot, parkkihallit, sairaalat, kaupat, toimistot ja kaikki kiinteistöt, joissa on aiemmin käytetty perinteistä loisteputkivalaistusta, ovat potentiaalisia asiakkaita. LED-valaistus säästää perinteiseen loisteputkeen verrattuna jopa 65–70 prosenttia energiaa”, kertoo toimitusjohtaja Markku Laatikainen.

Takaisin kotiin

Vuonna 2012 Valtavalo ymmärsi, että tuotanto on parempi pitää kotimaassa Kiinan sijaan. Yritys siirsi koko tuotantonsa takaisin Kajaaniin.

”Laadun varmistamisen kanssa alkoi esiintyä epävarmuutta eikä valmistus Kiinassa tullut enää kyseeseen. Paluussa oli toki omat kiemuransa. Meidän täytyi suunnitella kokonaan uudella tavalla tuote ja sellainen tuotantolinja, jonka avulla voimme kilpailla edullisen työvoiman maiden kanssa”, Laatikainen kertoo.

Tärkeimmät markkinat Valtavalolle ovat Pohjoismaat, etunenässä Suomi ja Ruotsi.

”Tekesin rahoitus on auttanut meitä kansainvälistymään nopeasti. Kolmannes liikevaihdosta tulee jo ulkomailta ja sitä osuutta kasvatamme koko ajan.”

 

Voit jatkaa peliä vasta kun olet lukenut tämän

Osallistu keskusteluun ja seuraa meitä  

Keskustele ja vinkkaa aiheesta Twitterissä kesän aikana tunnuksella #maailmanvalloittajat2015

Juttu on osa kesäistä Maailmanvalloittajakampanjaamme, joka penkoo Tekesin parhaat rahoituspalvelut ja yritysten erilaiset polut kohti kansainvälistä menestystä.

Me rahoitamme rohkeita

Ota meihin yhteyttä!