Maailmanvalloittajien polulla

Jokaisella yrityksellä on se hiomaton timantti, joka kaipaa viimeistelyä. Se voi olla palvelu tai tuote, jonka eteen on tehty kovasti töitä. Viimeinen este saattaa olla tuotteen saaminen markkinoille. Sen ei tarvitse koitua kohtaloksi, vaan tuotteen tai palvelun toimivuutta voit testata pilotoimalla yhdessä asiakkaan kanssa. Juuri näin teki vantaalainen teknologiayritys saatuaan kuningasidean tehdä meren aalloista puhdasta energiaa.

Meren voima puhtaaksi energiaksi

Vantaalaisen teknologiayritys AW-Energyn kehittämä voimala tuottaa sähköä meren aalloista ilman päästöjä. Jopa kymmenen prosenttia maailman energiatarpeesta voitaisiin kattaa aaltovoimalla.

Keksinnön takana on ammattisukeltaja Rauno Koivusaari, joka huomasi aikanaan rantavedessä makaavassa hylyssä kansiluukun tekevän edestakaista liikettä virtauksen mukana. Siitä syntyi idea käyttää vellontaa sähkön tuottamiseen. Vuonna 1999 ensimmäiset prototyypit asennettiin mereen Porkkalan niemessä. Vuonna 2000 tehtiin ensimmäiset patenttihakemukset. AW-Energy perustettiin 2002 ja Tekes rahoitti yrityksen tuotekehitystä ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Potentiaalisimmat alueet yrityksen aaltovoimalalle, WaveRollerille, ovat valtamerien rannikoilla lähellä rantaa. Yrityksen testilaitteisto sijaitsee Portugalin rannikolla.

Tekesiltä rahoitusta kaupallistamisen nopeuttamiseen

Mikael Martikainen AW-Energysta kertoo, että aaltovoimalla olisi mahdollista tuottaa jopa kymmenen prosenttia maailman tarvitsemasta energiasta. Se vastaisi noin 500 gigawatin energiamäärää vuodessa ja on melko tarkkaan tähän mennessä rakennetun tuuli- ja aurinkovoiman tuottama määrä.

"Ensimmäisen kaupallisen laitteen valmistuminen ensi vuoden alussa ei olisi ollut mahdollista ilman Tekesin rahoitusta. Kokonaan uuden ja suuren mittakaavan (ennen 100kW, nyt 350kW) laite on myös teknisiltä ratkaisuiltaan huomattavasti edistyneempi kuin edeltäjänsä."

Rahoitusta kehittämiseen ja pilotointiin

Yritys voi kehittää uutta tai parantaa nykyistä tuotetta tai palvelua kansainvälisille markkinoille Tekesin rahoituksella. Ja todentaa niiden toimivuuden pilotoimalla. Myös ulkomailla. Susanna meiltä kertoo asiasta lisää videolla.

Voit jatkaa peliä vasta kun olet lukenut tämän

Osallistu keskusteluun ja seuraa meitä  

Keskustele ja vinkkaa aiheesta Twitterissä kesän aikana tunnuksella #maailmanvalloittajat2015

Juttu on osa kesäistä Maailmanvalloittajakampanjaamme, joka penkoo Tekesin parhaat rahoituspalvelut ja yritysten erilaiset polut kohti kansainvälistä menestystä.

Me rahoitamme rohkeita

Ota meihin yhteyttä!

Kuva: AW-Energy