Yrityshautomoita Yhdyvalloissa

Transfluent PlugAndPlayssa

 
Transfluent yhdeksänkertaisti myyntinsä Piilaaksossa vietetyn vuoden aikana.

Transfluent on suomalainen online-käännöspalveluita tarjoava startup. Helsingissä vuonna 2011 perustettu Transfluent siirsi osan toiminnoistaan viime vuonna 2013 Sunnyvalessa sijaitsevaan Plug And Play Technology Centeriin.

Plug And Play tunnetaan sekä kiihdyttämönä, tapahtumien areenana sekä monen pienen toimiston toimitilana. Sen kiihdyttämöohjelma on erikoistunut lupaaviin teknologiavetoisiin startupeihin, joiden tuote on jo hiottu myyntikuntoon. Vuosittain ohjelmaan tulee kasvamaan yli sata yritystä ympäri maailman.

Tekesin New Innovative Enterprises -ohjelmassa mukana oleva Transfluent ei ole pyrkinyt mukaan PnPn kiihdytysohjelmaan, vaan vuokraa ainoastaan työtilansa talosta.

”Kun kontaktit ja osaaminen ovat omasta takaa, kiihdytysohjelmalla ei ollut annettavaa siinä määrin, että sitä vastaan olisi kannattanut luopua merkittävästä osasta yritystä”, Transfluentin CEO Jani Penttinen perustelee.

Transfluent tuli Sunnyvaleen hakemaan ensisijaisesti lisäkasvua

”Suomessa palvelumme myynti takkusi, mutta uskoimme, että tuotteemme saattaisi kiinnostaa edellejäkävijämarkkinoita”, Penttinen sanoo.

Toiminta Silicon Valleyssa on tuottanut haluttua tulosta. Vuoden 2013 aikana Transfluentin myynti kasvoi peräti 900 prosenttia.

Penttinen uskoo, ettei Transfluent olisi voinut luoda Suomesta käsin toimivia asiakassuhteita Silicon Valleyn yrityksiin. Kymmenen tunnin aikaero vaikeuttaa puhelinpalavereita, maksuliikenne on monen amerikkalaisen mielestä hankalaa euromaan kanssa ja lisäksi fyysisellä läsnäololla edelleen merkitystä kanssakäymisessä. 

Transfluentille paikka PnP:ssä on tuonut mukanaan monta hyvää: suhteiden luominen ja sparrailu on helppoa ja talon tasokkaisiin tapahtumiin on vapaapääsy. Viime vuonna eräässä niissä vieraili muun muassa Barack Obama.

Myös Plug And Playn vuokrataso on yrityksille kohtuullinen. Transfluent maksaa muutaman ihmisen kokoisesta työtilasta 650 dollaria kuukaudesta; San Franciscosta sillä saisi vain pöydän jaetusta työtilasta. Lisäksi PnP:n työtilojen vuokrausehdot ovat reilut. Irtisanomisaika on kuukausi tyypillisen vuoden sijaan sekä neuvottelutilat ja helpdesk-palvelu sisältyvät hintaan.

”Vaikka PnP on yksi Silicon Valleyn tunnetuimmista kiihdyttämöistä, tilan vuokraus täältä oli vaivaton ja nopea prosessi. Näin vastuuihmiset ja kerroin millainen yritys Transfluent on. Kun varmistui, että sovimme firmana joukkoon, kaikki oli sopimuksen allekirjoitusta vaille selvää.”

CEO Jani Penttinen suosittelee Plug And Playta startupeille, joiden asiakkaat sijaitsevat lähellä laaksossa. ”Jos on tarvetta luoda mediasuhteita ja käydä joka ilta tapahtumissa, San Francisco voi olla sopivampi paikka toimistolle. Sen sijaan B-to-B-puolen startupille laakso voi toimia paremmin, sillä asiakkaat ovat lähellä ja kustannukset ehkä vähän pienemmät.”

PlugAndPlay pähkinänkuoressa:

Kenelle:? Plug and Play on teknologiavetoisille startupeille, joiden tuote myyntikunnossa

Paljonko maksaa? Osallistuminen kiihdytysohjelmaan maksaa 12 - 18 000 euroa.  

Mitä rahalla saa?: Vetoapua strategiatyössä ja tuotekehityksessä, mentorointia, partnereita ja kontakteja akateemiseen maailman, korporaatioihin ja sijoittajiin, kolme kuukautta kestävän sisäänajon Piilaakson kulttuuriin.

Koko:? yhteensä PnP:n tiloissa toimii noin 300 startupia. Kiihdyttämöohjelmaan osallistuu noin sata startupia vuodessa.