Yrityshautomoita Yhdyvalloissa

Audiodraft valitsi WeWorkin

 
Audiodraft tuli San Franciscoon hakemaan lisämyyntiä, markkinoimaan ja luomaan rahoittajiin suhteita. Kannatti tulla.

Audiodraft on musiikin crowdsourcing-palvelu. Palveluun tuottaa musiikkia yli 20 000 tekijää yli 100 maasta. Asiakkaita ovat lähinnä kansainväliset mainostoimistot ja tuotantoyhtiöt.

Pitkälle on tultu siitä hetkestä, kun idea Audiodraftista syntyi Aalto yliopiston Teknillisen korkeakoulun pulpetissa Media Labin konseptointi ja käsikirjoitus -kurssilla. Tehtävänanto kurssilla oli: suunnittele palvelu, jota haluat käyttää viiden vuoden päästä.

”Ajatusta on ollut antoisaa viedä eteenpäin. Audiodraftissa yhdistyvät kolme intohimoani: musiikki, teknologia ja markkinointi”, Audiodraftin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Teemu Yli-Hollo kertoo.

Vuonna 2010 perustettu Audiodraft siirsi osan toiminnoistaan ulkomaille vuonna 2012. Yritystä palveli parhaiten malli, jossa muutama myyntimies seilaa metropoleja ilman pakottavaa tarvetta tehdä töitä vain San Franciscosta käsin. Siksi Audiodraftin hautomoksi San Franciscossa valikoitui WeWork, joka tarjoaa joustavan mahdollisuuden vaihtaa maisemaa ja saada neuvottelutilat ketjun muista toimitiloista New Yorkissa, Los Angelesissa tai San Franciscossa. Tällä hetkellä tämä paketti pysyvällä työpisteellä San Franciscossa maksaa noin 400 dollaria kuukaudessa.

WeWorkin San Franciscon hautomoiden heikkoutena pidetään tapahtumatarjontaa. Vaikka tilaisuuksia pyritäänkin järjestämään säännöllisesti, tahti ja taso eivät ole kilpailukykyisiä kaupungin parhaiden hautomoiden kanssa. Osalle yrityksistä se sopii hyvin, kontakteja ja suhteita kun voi luoda myös muulla tavoin.

Länsirannikon markkinoita Yli-Hollo kuvailee kotimaata vastaanottavaisemmaksi. Asioista innostutaan helposti. Ilmapiiristä huolimatta kauppojen vieminen loppuun asti on vaikeaa myös San Franciscon alueella.

”Tuote pitää olla kunnossa. Ihmiset tietävät, mitä haluavat ja osaavat ostaa”, Yli-Hollo tiivistää.

Monen muun tavoin myös Audiodraft keskittyy Piilaaksossa koodaamisen sijasta myyntiin, markkinointiin ja suhteiden luontiin.

”Meillä on ollut alusta alkaen asiakkaita Piilaaksossa. Tätä osuutta haluttiin kasvattaa ottamalla työtila San Franciscosta. Näemme, että tämä alue on portti koko Yhdysvaltojen markkinoille. Kumppanuuksien ja asiakkaiden hankinta tältä alueelta on meille tärkeää nimenomaan sijoittajiemme ja neuvonantajiemme myötä. Heistä moni vaikuttaa tällä alueella.”

Audiodraft on saanut rahoitusta Tekesiltä. Miten Tekesin tukirahoitus on auttanut kansainvälistymisessä – vai onko?

”Tekes-tuet ovat meille olleet tuotekehityspainotteisia ja todella tärkeitä sen kannalta. Koko ensimmäinen versiohan meillä tehtiin Tekesin tuella. Tällä hetkellä meillä on Tekesin kanssa käynnissä kansainvälisen kasvun suunnittelu -hanke, jonka tuella haluamme saavuttaa kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyvät tavoitteemme.”

 

WeWork pähkinänkuoressa

Kenelle?: Kenelle tahansa liikkuvaa työtä tekevälle, joka tarvitsee neuvottelutiloja useista kaupungeista.

Mitä maksaa?: Pöytien lukumäärästä ja kaupungista riippuen 700 dollarista ylöspäin.

Mitä saa?: Peruspalveluiden ja toimistokohtaisten lisien ohella mahdollisuuden käyttää neuvottelutiloja ketjun kaikissa toimistoissa.

Koko?: Ketju, jolla yhteensä 15 toimipistettä ympäri Yhdysvaltoja. WeWork suunnittelee laajentavansa lähitulevaisuudessa Eurooppaan avaamalla toimipisteet Lontooseen ja Berliiniin.