Yrityshautomoita Yhdyvalloissa

AppGyver RocketSpacessa

 
Suomalainen AppGyver lähti San Franciscoon hakemaan suurempia markkinoita. RocketSpace antaa siihen tilat, tuen ja verkoston.

Suomalainen AppGyver tekee työkaluja mobiilisoftwaren tekemiseen. Se perustettiin Helsinkiin 2010. Siitä vuoden päästä yritys siirsi osan toiminnastaan Piilaaksoon ensin WeWork-nimiseen co-working tilaan ja sieltä nopeasti San Franciscon keskustassa sijaitsevaan kiihdyttämöön RocketSpaceen.

RocketSpace, muidenkin kiihdyttämöiden tavoin, on luonut toiminnalleen omat säännöksensä. Kaikki Rocketspaceen kuuluvat yritykset kuuluvat automaattisesti myös kiihdyttämöön. Kiihdyttämöllä ei RocketSpacessa tarkoiteta maksullista ohjelmaa, mikä sisältäisi aktiivista ulkopuolista mentorointia, vaan nostetta, mikä RocketSpacessa syntyy kun iltapiiri on loistava, ihmiset oppimishaluisia ja osaaminen huipputasoa.

AppyGyver on hyötynyt mukana olosta RocketSpacessa monella tapaa. Perusasiat – netti, posti, tulostus, kahvikone, siivous – toimivat eikä oma aika mene perusasioiden järjestelyyn. RocketSpacessä on yhteensä noin 130 pienyritystä, joita palvellaan muun muassa järjestämällä viikoittain tapahtumia ja verkostoitumisiltoja sekä avaamalla yhteyksiä sijoittajiin.

”Esimerkkiksi Amazonilta tuli äskettäin kaveri järjestämään rocketspaceläisille workshopin. Samalla meille tarjoutui mahdollisuus saada normihintoja edullisempi sopimus Amazonin kanssa peer-to-peer -hengessä. RocketSpacen taustajoukot tuntevat kaikki ja tekevät mielellään introja. Tämä on iso arvo”, AppGyverin toimistusjohtaja Marko Lehtimäki kertoo.

AppGyverilla työskentelee tällä hetkellä kaksi ihmistä San Franciscossa

Marko Lehtimäki pitää suomalaiselle startupille erinomaisena vaihtoehtoa, jossa myynti, markkinointi ja liiketoiminnankehittäminen ovat Piilaaksossa, mutta muut toiminnot Suomessa.

”Suomalainen startup voi saada Suomen tukimuotojen ja alhaisen palkkatason myötä jopa kolmenkertaisen edun Piilaaksoon perustettuun startupiin verrattuna.”

Myös itse toiminnan kehittämisen kannalta toimipiste Bay Arealla on Lehtimäestä välttämätön, jos haluaa menestyä. Syyt ovat tuttuja: Suomi on pieni ja kaukana.

”Suomessa voi helposti kadota käsitys, missä markkinat oikeasti menevät. Suomen markkinoiden ei kannata antaa ohjata tuotekehitystä. Jos antaa, voi joutua pahasti metsään”, Lehtimäki tiivistää.

Hän toivoisikin, että mahdollisimman moni suomalainen startup saisi mahdollisuuden tulla edes osaksi vuotta tekemään kauppaa Piilaaksoon.

”Visa-prosessi voi olla paljon helpompi mitä moni olettaa. Esimerkiksi B1-visan saa vaivatta ja prosessi on nopea. RocketSpacen kaltaisten työtilojen kautta onnistuu kontaktiverkoston luominen lyhyessäkin ajassa”.

Entä miten helppoa on mukaantulo RocketSpaceen?

”Ei se työlästä ollut. Kävimme haastattelussa, jossa varmistui, että sovimme profiiliin.  Vaatimuksena on, että siemenrahoitus on kunnossa ja että firma tekee jotain teknologisesti merkittävää”.

AppGyver kuuluu Tekesin New Innovative Enterprises -rahoitukseen. Mukanaolo ohjelmassa on mahdollistanut sen, että Appgyver toimii myös Bay Arealla.

RocketSpace pähkinänkuoressa:

Kenelle?: Siemen rahoituksen saaneille, nopeasti kasvaville technologiavetoisille startupeille.

Mitä maksaa?: Hautomoon pääsee mukaan ilman erillismaksuja, kunhan yritys ensin hyväksytään mukaan.

Mitä saa?: Kontakteja ammattilaisiin, sijoittajiin, korporaatioihin ja akateemiseen maailmaan.

Koko?: Hautomossa toimii tällä hetkellä noin 130 firmaa.