Shanghai

Tekesin Shanghain yksikkö toimii FinChi-innovaatiokeskuksen yhteydessä Zhangjiangin teknologiapuistossa. Innovaatiokeskus verkottaa suomalaisia ja kiinalaisia yrityksiä ja yhteisöjä tarjoamalla kontakteja tutkimus- ja kehitystoiminnan huippuosaajiin, yrityksiin ja paikallisiin viranomaisiin.

Shanghai

Shanghai on Kiinan suurin kaupunki ja talouden, kaupan ja rahoituksen keskus. Shanghai muodostaa yhdessä Jiangsun ja Zhejiangin provinssien kanssa Jangtse-joen suiston talousalueen, joka tuottaa neljänneksen Kiinan bruttokansantuotteesta ja saa kolmanneksen Kiinaan suuntautuvista ulkomaisista investoinneista.

Liike-elämän lisäksi Shanghain alueella toimii Kiinan parhaimmistoon kuuluvia yliopistoja: Nanjingin yliopisto Jiangsun provinssissa, Shanghai Jiao Tong -yliopisto, Fudan ja Tongi -yliopistot Shanghaissa sekä Zhejiangin yliopisto Hangzhoun kaupungissa.

Tekes edistää yhteistyötä Shanghain alueella

Tekes edistää suomalaisten ja kiinalaisten yritysten ja yliopistojen yhteistyötä Shanghain alueella erityisesti tieto- ja viestintäteknologioissa, terveys- ja hyvinvointiteknologioissa, nanoteknologiassa ja ympäristöteknologioissa.

Yhteistyön pohjaksi Tekes on solminut sopimuksia Shanghain talousalueen tärkeimpien tiede- ja teknologiatoimijoiden kanssa sekä sopinut Shanghain Tongji-yliopiston kanssa yhteistyöstä ympäristöteknologian kehittämisessä. Kiinalais-suomalaisten projektien määrä on lisääntynyt Shanghaissa nopeasti. Vuonna 2009 suomalaiset nousivat Shanghain tiede- ja teknologiakomission ykköskumppaniksi kansainvälissä projekteissa.

Tekesin Shanghain yksikkö toimii FinChi-innovaatiokeskuksen yhteydessä Zhangjiangin teknologiapuistossa. FinChin tiloihin ovat sijoittuneet myös Finpro ja joukko alueellisia kehitysorganisaatioita. Shanghaista käsin koordinoidaan FinNode Kiina -verkostoa, joka edistää osaamisen ja tiedon siirtymistä Suomeen sekä kansainvälistä yhteistyötä innovaatiotoimijoiden välillä.

Jangtse-joen talousalueelle on sijoittunut puolet kaikista Kiinassa toimivista noin 260 suomalaisyrityksestä. Kiinnostusta alueeseen on kasvattanut erityisesti Shanghain maailmannäyttely Shanghai EXPO 2010, joka avautuu toukokuussa 2010.

Hangzhou - löytämätön helmi Shanghain kyljessä

Hangzhou on Zhejiangin provinssin pääkaupunki ja sen dynaamisen liike-elämän, tieteen ja tutkimuksen keskus. Kaupunki sijaitsee 180 kilometriä Shanghaista nopeiden liikenneyhteyksien tavoitettavissa. Kasvavalla metropolialueella on väestöä saman verran kuin Suomessa.

Kaupunki on avoin yrityksille ja tarjoaa ulkomaisille sijoittajille vakaan liiketoimintaympäristön, ammattitaitoista työvoimaa ja taloudellista tukea. Nokia Siemens Networkin (NSN) johdolla Hangzhouhon on rakentumassa suomalainen telekommunikaatioteknologiayritysten keskittymä.

Kaupunkiin on tulossa myös muita suomalaisia yrityksiä. Lisäksi suomalaiset ympäristöteknologian yritykset ovat FECC:n eli Finnish Environmental Cluster for China avittamina etsimässä toimialalle kasvua voimakkaasti kasvavilta Kiinan markkinoilta.

Etelä-Kiina

Helmijoen suisto Etelä-Kiinassa muodostaa Kiinan kolmannen voimakkaan teknologia- ja kasvukeskuksen. Alueella sijaitsee Kiinan taloudelle merkittäviä kaupan ja teollisuuden keskukset Guangzhou (Kanton) ja Shenzhen Guangdongin provinsissa sekä naapurissa sijaitseva Hong Kong.

Guangdonin osuus Kiinan bruttokansantuotteesta on arviolta noin 12 prosenttia ja alueen vienti kattaa kolmanneksen koko Kiinan viennistä. Shenzhen on bruttokansantuotteella mitaten Kiinan rikkain alue Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueidenrinnalla.

Guangdonin provinssi investoi myös tutkimus- ja kehitystyöhön. Alueella on 70 yliopistoa, 6 Kiinan tiedeinstituutin (CAS) ylläpitämää tutkimuslaitosta ja 62 alueellista tutkimuskeskusta.

Tekes on solminut yhteistyösopimuksen Shenzhenin tiede- ja teknologiakomission (Shenzhen S&T Bureau), mikä edistää suomalaisten ja kiinalaisten tutkimus- ja kehitysyhteistyötä alueen.

Yhteystiedot

Tekes, the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation
Consulate General of Finland
Finland-China Innovation Center
Rm 402, Bldg 2, 690 BiBo Rd, Zhangjiang Hi-Tech Park
201203 Shanghai, P.R. China
Fax +86 21 6104 1432

Tekes Shanghaissa

Palaa Kiina-pääsivulle