Esimerkkejä yhteistyöstä

Nanoteknologian tutkimusyhteistyötä

Tekesin FinNano-ohjelma edistää aktiivisesti nanoteknologian tutkimusyhteistyötä Kiinassa. Tekes ja Kiinan tiede- ja teknologiaministeriö MoST ovat sopineet "China – Finland nanotechnology strategic mutual collaboration initiativesta" (NAMI), joka luo pohjan kiinalaisten ja suomalaisten tutkimusryhmien ja yritysten yhteistyölle.

Digiecocity ympäristöteknologioiden kärkiprojektina

Lähivuosina lähes 400 miljoonaa kiinalaista muuttaa kaupunkeihin, mikä aiheuttaa paineita löytää energiatehokkaita ja kestäviä ratkaisuja kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen. Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma ja Tekesin asiantuntijat Pekingissä ja Shanghaissa ovat tukeneet suomalaisen Digiecocity-hankkeen alkuvaihetta Kiinassa. Digiecocity-hanke on suomalaisten kaupunkisuunnittelu-, ICT-, ympäristö-, energia- ja rakennusteollisuuden toimijoiden yhteinen projekti, jonka tavoitteena on rakentaa ekologisia mallikaupunkeja Kiinaan. Hankkeesta allekirjoitettiin huhtikuussa 2009 Pekingissä yhteistyösopimus suomalaisten ja kiinalaisten välillä. Kestävä yhdyskunta -ohjelma on luonut yhteistyötä Shanghaissa toimivanTongji-yliopiston kanssa ja ohjelmassa on alkamassa Digiecocityyn liittyvä tutkimushanke kiinalaisten kanssa. Lisäksi on käynnissä yritysten kaupunkisuunnitteluun että teknologiajärjestelmiin liittyviä projekteja.

ICT-alalle strategista yhteistyötä

Tekes on luonut verkostoja tieto- ja viestintäalan ohjelmilleen aktiivisesti vuodesta 2002 lähtien. Työ on johtanut ICT-sektorin strategisen tason yhteistyöhön ICT Allianceen, jonka puitteissa Tekes, ICT-alan strategisen huippuosaamisen keskittymän Tivit Oy ja Kiinan tiedeministeriön suunnittelevat yhteistyötä. ICT Allianceen osallistuvat myö Finpro ja Pekingissä päämajaa pitävä ICT-alan kiinalainen Future Forum sekä Shanghai Research Center for Wireless Communicationsin (WICO). Yhteistyö luo mahdollisuuksia kehittää yhdessä esimerkiksi langattomia ratkaisuja ja tulevaisuuden internetiä. Suomalaiset yritykset ja yliopistot tekevät yhteistyötä myös muun muassa Kiinan johtavan Tsinghuan yliopiston sekä Tongjin yliopiston, Shanghai Wireless Centerin ja Beijing University of Post and Telecommunicationsin (BUPT) kanssa.

Bioala tiivistää verkostojaan

Tekesin Pharma-ohjelma rahoittaa kiinalaisten ja suomalaisten yhteisiä projekteja. Tavoitteena on aloittaa järjestelmällinen yhteistyö kiinalaisten kanssa, ja edistää korkeatasoista kansainvälistä yhteistyötä kiinalaisten ja suomalaisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välillä. Lisäksi Shanghaihin Fudanin yliopiston keskussairaalan Zhongshanin yhteyteen perustetaan kiinalais-suomalainen biomateriaalien ja kudosteknologian tutkimuskeskus. Kuusi suomalaista yliopistoa ja Zhongshanin sairaala allekirjoittivat yhteistyösopimukset lokakuussa 2009 Shanghaissa. Hanketta koordinoivat kiinalais-suomalainen yhteisyritys Finnish ChiFi Biomaterials Co. Ltd., sen Shanghain tytäryhtiö ChiFi Shanghai Biomaterials and Tissue Engineering Co. Ltd. ja Turun yliopiston yhteydessä toimiva Turun Biomateriaalikeskus.

Palaa Kiina-pääsivulle