Villi ideointi on osa kehitystyötä

Linkosuolla ollaan muuttamassa tuotekehitysprosessia mahdollisimman sujuvaksi. Leipomon kehityspäällikkö Suvi Urvikko tutustui leaniin jo opiskeluaikanaan. Ahto’17-päivästä Urvikko sai lean startup, desing thinking ja ketterään kehittämiseen perustuvasta LSC-menetelmästä ideoita yrityksen tuotekehitysprosessin muuttamiseen.

Leipomoyritys Linkosuon sisäisiä toimintamalleja on uudistettu, ja seuraavana edessä on tuotekehitysprosessin muutos. Leipomon kehitystiimistä vieraili Ahto’17-tapahtumassa kaksi työntekijää. Tavoitteena oli oppia lisää leanista yrityksen tuotekehitysprosessin sujuvoittamiseksi.

Linkosuon kehityspäällikkö Suvi Urvikko toivoo asiakaskeskeisestä mallista ratkaisuja kuluttajalähtöisten tuotteiden suunnitteluun.

”Maailma muuttuu niin kiivaaseen tahtiin, että tuotekehitystä on vaikeaa tehdä vanhoilla menetelmillä. Modernit työkalut edesauttavat ketterää asiakaslähtöistä kehittämistä.”

Linkosuon viime vuodet ovat sisältäneet paljon muutoksia. Yritys on siirtynyt perinteisestä leipomosta snacks-valmistajaksi.

Urvikko kertoo, että Tekes on tukenut yritystä suuressa muutoksessa.

”Tekes on auttanut Linkosuota ottamaan riskejä. Yhteisiä projekteja on ollut jo 1990-luvulta lähtien. Esimerkiksi 20 vuotta sitten haimme yhdessä uudenlaisia ratkaisuja puhdastilatekniikkaan. Nyt meillä on menossa digitaaliseen uudistukseen liittyvä projekti”, Urvikko jatkaa.

Virtuaalinen kauppamatka ja vuoden myyntipuhe

Pöydässä 13 A lentävät ideat.

”Mitä, jos kuluttaja katsoisi kauppareissua virtuaalilasien läpi? Lasit kertoisivat ruoan alkuperän, tarjoukset ja laseista tulisi ihmisen fiilikseen sopivaa musiikkia?”

Koko ryhmä nauraa yhdessä. Ja niin paperille päätyvät kirkkaanväriset post-itit: elämyksellisyys, pelillistäminen. Haista, maista, tunne.

Urvikko ratkoo vähittäiskaupan ongelmia yhdessä muiden ryhmäläisten, Jukka Pyyn, Teemu Linnan ja Juha Leppäsen kanssa. Aluksi ryhmä valitsee toimialan, sitten mietitään ongelma. Haastatellaan asiakkaita ja pohditaan asiaa uudelleen. Lopuksi kehitetään ratkaisuja.

Ideoita syntyy useita. Vähittäiskaupan virtuaalimatkan polku kirjataan suurelle canvaasille. Välillä työpajan ohjaajat käyvät pöydissä pitämässä huolta, että tehtävät sujuvat ja eriväriset muistilaput eivät ehdi loppumaan.

Ryhmä työskentelee läpi monen kehitysvaiheen: ideoinnin jälkeen valitaan yksi näkökulma, jota lähdetään työstämään. Kun ensimmäinen prototyyppi on valmiina, kehitetään asiakaspolkua, mietitään bisnesmallin markkinoita ja validointia. Viimeisenä pitchataan, eli esitetään koko idea tiiviissä paketissa. Kahdessa minuutissa ryhmän pitää vakuuttaa, miten kaupassa käyminen muutetaan.

Ryhmä 13 A käy päivässä läpi sen, mihin normaalisti koulutetaan Lean Service Creation -menetelmällä kaksi kuukautta. Lopputuloksena ryhmä kehittää liiketoimintaidean, jolla kaupankäynti muuttuu ahdistavuuden sijaan elämykseksi.

Lean-menetelmä kaipaa todisteita hyödyistä

Urvikko on tyytyväinen päivään. Tekemällä oppii, ja juuri sitä Ahto’17-päivässä tehtiin.

”Tehtävät ovat olleet sellaisia, että olen ymmärtänyt hyvin metodin”, Urvikko kertoo.

Hän sai päivästä selkeitä työkaluja, joita voi muokata myös omaan työhön. Tuleva uudistus aiotaan viedä läpi Linkosuolla vuoden–parin aikana. Urvikko kertoo, että haasteena on työyhteisön motivointi ja uuden toimintatavan sisäistäminen.

”Kulttuurin muuttaminen on hidasta. Lean-menetelmän ystäviä on varmasti yhtä paljon kuin epäilijöitäkin.”

Lean etenee pienin askelein. Urvikko uskoo, että se auttaa muutoksen aloittamisessa. Kunhan ihmiset näkevät hyödyn ja saavat konkreettiset työkalut, päät on mahdollista kääntää.

”Uskon, että meillä on hyvät edellytykset lähteä kehittämään tuotekehitysprosessia lean-mallia hyödyntäen ja saada työntekijät sitoutumaan siihen.”

Kaikki voivat  liittyä Ahdon omaan Facebook-ryhmään. Siellä julkaistaan päivän videoaineisto ja LSC:hen liittyvää materiaalia sekä kerrotaan, miten AHTO sai alun perin nimensä.

Lisätietoja dLab kampanjasta saat Tekes.fi/dlab.

 

Teksti: Elina Kirvesniemi / Kaiku Helsinki

Kuvat: Elina Kirvesniemi