Vientirengasyhteistyö auttaa suomalaisyrityksiä kasvuun

Tekesin Team Finland 4Exporters -vientirengasrahoitus avasi markkinat Antti-Teollisuuden, JPT-Industrian ja Kometoksen maataloustuotannon ratkaisuille eteläisessä Afrikassa. Yhteistyö tuo suomalaisyrityksille paitsi synergiaetuja, myös kilpailukykyisen aseman suuryritysten rinnalla.

Ugandalaisen suurmaatilan rehutuotanto ja teurastustoiminta pyörivät pian kolmen suomalaisyrityksen valmistamalla teknologialla. Antti-Teollisuuden, JPT-Industria Oy:n ja Kometoksen toimittamaan lihantuotannon kokonaisratkaisuun kuuluu moduulirakenteinen rehutehdas, siiloja, kuivuri sekä moduuliteurastamo.

Tekesin Team Finland 4Exporters -vientirenkaan kautta yhteistyöhön ryhtyneet yritykset hakevat kasvua Afrikasta otolliseen aikaan. Väestönkasvun sekä yleisen tulotason nousun ansiosta maatalous sekä siihen liittyvät teollistamishankkeet ovat etenkin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa voimakkaassa nousussa.

Monien maiden tavoitteena on kotimaanmarkkinoiden lisäksi tuottaa maataloustuotteita myös vientiin, mikä lisää tuotantoketjuun kohdistuvia vaatimuksia.

”Yhdessä voimme tarjota maatiloille sertifioidun kokonaisuuden, joka kattaa koko tuotantoketjun kuivauksesta säilytykseen ja jatkojalostukseen asti”, kertoo Kometoksen toimitusjohtaja Raimo Niemi.

Ugandan ohella suomalaisyritysten kohdemaita ovat Ruanda, Kenia, Tansania, Mosambik, Namibia ja Nigeria. Vientirenkaaseen kuuluvat myös maanperän puhdistuksen ja uusiutuvan energiantuotannon ratkaisuja tarjoava Doranova ja sääpalveluihin keskittynyt Foreca.

”Tavoittelemme tulevina vuosina alueelta 5 miljoonan euron liikevaihtoa. Pitkällä aikavälillä tarkoituksemme on vakiinnuttaa toimintamme pysyvästi eteläisen Afrikan maihin”, Niemi sanoo. 

Viennin käynnistäminen vaatii resursseja, kontakteja ja kärsivällisyyttä

Antti-Teollisuus, JPT-Industria ja Kometos kiinnostuivat Afrikan mahdollisuuksista, kun aikaisemmin vahva Venäjän markkina-alue kääntyi Ukrainan konfliktia seuranneiden talouspakotteiden vuoksi laskuun.

Vientirengas tarjoaa suomalaisyrityksille synergiaetuja ja kilpailukykyisen aseman suuryritysten rinnalla. Lisäksi yhdessä toimiminen vähentää uuden markkina-alueen valloitukseen liittyvää taloudellista riskiä.

Afrikan mantereesta tekevät haastavan ja kalliin etenkin pitkät välimatkat, jotka vaikeuttavat potentiaalisten kauppakumppanien tavoittamista ja kontaktien solmimista. Paikallisten verkostojen luomisessa yrityksiä auttaa vientipäällikkö.

”Afrikan markkinoille pyrkivän yrityksen pitää pystyä täyttämään kaksi vaatimusta. Ensinnäkin resurssien on oltava kunnossa. Toiseksi yrityksen pitää pystyä luomaan suhteita, jotka auttavat sitä löytämään luotettavat yhteistyökumppanit”, listaa General Finlandin Afrikan maajohtaja Markku Virtanen.

Suomalaisten osaamiselle on Afrikassa runsaasti kysyntää

Maatalouden ohella suomalaisten perinteiset osaamisalueet kuten infrarakentaminen, tele- ja ICT-ala sekä energia- ja metsäteollisuus ovat juuri nyt erityisen kysyttyjä eteläisen Afrikan alueella.

Suomessa markkina-alueen potentiaalia ei vieläkään täysin tunnisteta.

”Emme ole seuranneet Afrikan maiden talouskehitystä riittävän tarkasti. Käsitykset kehittymättömästä ja köyhästä mantereesta elävät sitkeinä. Todellisuudessa Afrikka on kasvava markkina, jonne pyrkivän on syytä varautua kovaan kilpailuun”, sanoo Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän alueista vastaava kaupallinen neuvos Antti Loikas.

Raimo Niemen mukaan Ugandassa nyt solmittu kauppa onnistui juuri kolmen yrityksen yhteistyön ansiosta. 

”Vientirenkaan mahdollistama yritysyhteistyö on Kometoksen kokoiselle pk-yritykselle ainoa varteenotettava tapa lähteä kansainvälisille markkinoille.”

Team Finland 4Exporters -vientirengasrahoitus on vähintään neljän pk-yrityksen yhteisille vientihankkeille suunnattu Tekesin rahoitusmuoto. Yhteisen vientipäällikön avulla voidaan auttaa pääsyä uusille tai lisätä vientiä vanhoille markkina-alueille.

Teksti: Kaiku Helsinki

Eero Lukin