Videohaastattelussa Yellow Film & TV:n Milla Bruneau tuotantoyhtiöiden kansainvälistymisestä

Voiko Suomen pieneltä kielialueelta ponnistaa maailmalle? Mitä vahvuuksia suomalaisilla tuotantoyhtiöillä on? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Yellow Film & TV:n operatiivinen johtaja Milla Bruneau.

Yellow Film & TV tekee fiktiota, draamaa ja komedioita sekä ravilähetyksiä vuoden jokaisena päivänä joulua lukuun ottamatta. Sen tuotantoa ovat muun muassa Napapiirin sankarit, Putous, Syke, Downshiftaajat, Pasila ja Yleleaks. Myös Jarkko Niemisen päätösjuhla oli Yellow Filmsin järjestämä.

Huumori on usein paikalliseen kieleen ja kulttuuriin sidoksissa ja siten hankala vientituote.

“Komedia on usein paikallista, esimerkiksi ohjelmissa olevia viittauksia politiikkaan tai yhteiskunnallisiin asioihin ja erityisesti näiden parodioimista joutuisi selittämään muiden maiden yleisölle, ja kun selittämisen tielle lähetään, katoaa huumorista kärki”, kuvaa Bruneau.
”Putous on myyty Viroon. Kieli ja kulttuuri eivät ole siellä ongelma. Tuotanto on käynnissä, ja sarja tulee ulos maaliskuussa.”

Suomalaisten tuotantoyhtiöiden vahvuuksia on kyky operoida pienellä budjetilla. Kustannustehokkaasti pystytään tekemään laadukasta sisältöä. Sykkeen remake onkin myyty Ruotsiin, käsikirjoitusta ja tuotantosuunnitelmaa myöten.

Ansaintalogiikka mobiilissa ja netissä

”Netti on muuttanut katsomistottumuksia. Iso osa kuluttajista haluaa katsoa suosikkinsa missä tahansa ja milloin tahansa. Nyt täytyy tunnistaa, mikä sisältö palvelee mitäkin kanavaa.”

Perinteisen TV-ohjelman tekemisessä riskit ovat pienet. Tuotantoyhtiö tekee ohjelman, ja TV-kanava maksaa korvauksen. Nettimaailmassa tuotantoyhtiöille voi tulla osavastuu rahoituksen hankkimisessa.

Tuotantoalan yhteinen kansainvälistymisohjelma voisi madaltaa kansainvälistymisen aitaa.

”Tuotantoyhtiöiden kansainvälistymisohjelma olisi tarpeellinen ja siinä julkiset rahoittajat voisivat olla mukana. Ohjelmassa selvitettäisiin muun muassa mitä partnereita ulkomailta löytyy, mitkä ovat parhaat myyntikanavat ja kenelle tuotannot menisivät helpoiten kaupaksi.”

Bruneau ei ole kateellinen muiden suomalaisten menestyksestä maailmalla.

”Jokainen onnistuminen auttaa suomalaisfirmoja eteenpäin ja tuo mainetta suomalaiselle osaamiselle.”

Yellow Film & TV on ollut mukana Tekesin rahoittamissa Favexin ja Suomen Elokuvasäätiön yhteishankkeissa.

 

Haastattelu: Eero Lukin
Videon kuvaus ja editointi: Susanna Lehto

Eero Lukin