Uutta optista tiedonsiirtoteknologiaa informaatioyhteiskunnan kasvavia tarpeita palvelemaan

Optista teknologiaa tarvitaan tukemaan esimerkiksi pilvipalvelujen ja mobiilin suoratoiston aiheuttamaa suurta datamäärien kasvua. Tekesin rahoittamassa projektissa kehitetään skaalautuvia ja energiatehokkaita optisia kytkentä- ja tiedonsiirtoratkaisuja datakeskuksiin.

Datamäärät ovat jo pitkään kasvaneet räjähdysmäisesti ja datakeskusten kapasiteetti on kaksinkertaistunut puolentoista vuoden välein. Langattoman tiedonsiirron osalta antennien lisääntyminen linkkiasemissa johtaa kaistanleveyden loppumiseen ja vaatii yhä enemmän optista tiedonsiirtoa sekä langattomaan verkkoon kytkeytyvien datakeskusten sisällä että niiden ja linkkiasemien välillä.

Optical Information Processing for Energy-Efficient Data Centres -projektissa (OPEC) kehitetään uusia komponenttitason ratkaisuja optiseen tiedonsiirtoon kiinteän verkon megadatakeskuksissa sekä langattoman tiedonsiirron linkkiasemissa ja datakeskuksissa.

Projektissa kehitetään myös seuraavien sukupolvien teknologioita. Erityisesti uusiin kaksiulotteisiin materiaaleihin (mm. grafeeni) perustuvien aktiivikomponenttien uskotaan ylittävän perinteisten puolijohdekomponenttien suorituskyvyn moninkertaisesti.

OPEC-hanke kuuluu Tekesin 5thGear-ohjelmaan. Hankkeessa ovat mukana VTT, Aalto-yliopisto, Nokia, Rockley Photonics, Okmetic, nLight, Ginolis ja Picosun.

Lue lisää

Kuva: VTT

Pia Mörk